Напишете дума/думи за търсене

Колко вида захранване има?

Бебетата са изключително интелигентни. Те могат и ще ви дадат знак, когато са готови да започнат да се хранят с твърда храна.

Ето някои основни показатели, които ще ви насочат към готовността на детето:

Бебето ви може да седи стабилно и да държи главичката си изправена.

Бебето проявява интерес към вашата храна и посяга.

Бебето започва да скъсява интервалите между кърменията (може да е гладно дори след като бъде накърмено/нахранено с адаптирано мляко).

Бебето само взема предмети и да ги слага в устата си.

Бебето не избутва храната с език навън.

Бебето не се задавя от храната.

Всяка майка в началото се притеснява и се съмнява дали тази интуиция, за която пише навсякъде, ще се отключи. Да, ще се! Не се притеснявайте, а се насладете максимално на различните периоди на вашето мъниче. Всеки от тях има един незаменим чар и отминава толкова бързо, че чак не ни се вярва.

Видове захранване

Има три основни типа захранване на бебето, като всеки от тях има своите плюсове и минуси. Първият вид е така нареченото педиатрично захранване. Това е добре познатото захранване с пюрета. Това захранване бива водено изцяло от родителя. Започва се със зеленчукови видове, след това плодови, преминава се към различни комбинации, след това се включват различни видове месо в менюто на бебето.

Следващият вид захранване е педагогическото захранване. Този тип захранване е по-разпространен в рускоговорящите страни. В него детето и родителят водят заедно захранването, без някой да доминира. Тук бебето се храни с храната, с която се хранят останалите членове от семейството (разбира се с по-малко или без никакви подправки).

Третият вид захранване е такова, водено от бебето. В последните години стана много силно разпространен у нас и много майки го предпочитат. При този метод на бебето се предлагат различни твърди храни, които са подходящо приготвени (на пара, печени или сурови) - плодове, зеленчуци, меса, на големи парчета. Идеята е бебето да се запознае с форма, цвят, текстура, аромат и вкус на различните продукти.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Предимства на захранването, водено от бебето

Ползи за бебето

То опознава вкусовете, текстурите, цветовете и консистенциите в чинията си, изграждайки по-добро разбиране и по-добър вкус към храната.

Храни се с каквото желае – без насилие, без стрес и без предпоставки за по-нататъшно развитие на “злоядство”.

Развива успешно фината си моторика, опознава границите на собственото си тяло и се научава да разпознава и подбира храните.

Стимулира се самостоятелното хранене и се елиминира нуждата по по-нататъшен преход от пюрета към парчета.

Редуцира се рискът от развитие на наднормено тегло вследствие от преяждане и хранене насила с големи порции.

Ползи за родителите

Приготвяте храната на бебето по-бързо, по-лесно и почти без предварително планиране на менюто.

Бебето се храни заедно със семейството, пестейки време и усилия за многократно вдигане и слагане на порции през всички части на деня.

Не е нужно да следвате строги схеми за последователно въвеждане на храни в захранването на детето.

Вместо да миете колосално количество чинии, купички, пасатори и блендери – измивате само таблата на детското столче!

Работите едновременно за физическото и емоционалното здраве на бебето – изграждайки добри навици и отношение към храната.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ