Напишете дума/думи за търсене

Каприз ли е предродилната депресия?

Според статистиката една на всеки десет жени би могла да изпитва трудности по време на бременността СНИМКА: Pixabay

Известно е, че след раждането много жени преминават в период на следродилна депресия. Но каприз ли е предродилната депресия? 

Клиничният психолог Димитрина Младенова коментира, че според статистиката една на всеки десет жени би могла да изпитва трудности по време на бременността. 

По думите й самите майки не споделят и имат трудност да изкажат своите емоции, защото състоянието на бременност е свързано и с огромно чувство за вина. Тя го чувства като неестествено и нередно и това я кара да се затваря в себе си и дори да сподели с близките си, тя не споделя всичко, защото смята, че ще бъде отхвърлена.

Младенова сподели, че жените в този период се сблъскват със самота и изолираност, което води до депресивни мисли, но диагностицирането на депресия е ако жената се чувства така поне две седмици. Тя отбеляза, че ако близките забележат подобни симптоми трябва да се опитат да я накарат да сподели какво се случва с нея, а ако тя не желае, биха могли да я насочат към общопрактикуващия лекар.

"Жените отказват да споделят, защото в много от случаите това, което получават отсреща е репликата "хайде, стегни се, нищо ти няма. Виж на еди кой си какво му е, виж колко беди и нещастия се случват на тази планета, а ти си седнала да се тюхкаш за най-великото събитие в твоя живот", отбеляза психологът пред БНР.

Младенова поясни, че ако на близките не им е комфортно да слушат това, което бременната жена им споделя могат да я насочат към специалист.

"В България има изключително много психолози и психотерапевти, които са на световно ниво в своята работа и които биха могли да подкрепят абсолютно адекватно дами в тази ситуация и това не означава, че те са луди. Означава, че има един момент, в който на тях им е необходим един определен тип помощ", посочи Младенова и допълни:

"Майчинството, което започва още от бременността е реално периодът, в който това, което сме получили от своите родители като грижа, като любов, като топлина ние трябва да го върнем на нашите собствени деца".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ