Напишете дума/думи за търсене

Сексуалният живот след раждането ще се промени

Раждането вече е минало и най-щастливото събитие в живота ви вече е факт.

Суматохата около новия член на семейството лека полека отшумява. У вас и вашия партньор вече се поражда желание да възобновите сексуалния си живот. Хубаво е да се консултирате с вашия гинеколог, тъй като той най-добре познава състоянието ви и ще ви ориентира кога ще бъдете готова за това. Ето някои най-общи насоки за периода след появата на бебето.

При естествено раждане

След раждане по естествен път стандартният съвет към младите майки е да се въздържат първите шест седмици от сексуални контакти. Важно е да се уверите, че раните са заздравели и изтичането на лохиите е приключило. Времето за възстановяване на организма е строго индивидуално. Помолете партньора си да бъде внимателен и имайте предвид, че може да се наложи да използвате допълнителни овлажнители.

След епизиотомия, Цезарово сечение или друг вид хирургическа интервенция

Времето, необходимо за възстановяването ви, се определя най-вече от мястото на манипулацията, зарастването на оперативната рана и вашето общо състояние. Обикновено периодът е по-дълъг от шест седмици, сравнен с естественото раждане.  Възможно е и вашата нагласа за сексуални контакти да е различна. Няколко са факторите, които се отразяват. Сред тях са грижите за новороденото, разбърканите ви хормони и промените в тялото.

Грижите за новороденото дете, особено ако е първо, завладяват цялото ви съзнание и изцеждат всичките ви сили. Възможно е дори да не ви хрумне да имате сексуален контакт.
Разбърканите хормони също могат да се отразят зле на либидото ви и мислите за интимност да ви се струват по-скоро неприятни, отколкото привлекателни.

Промененото ви тяло, отпуснатият корем и чувствителните гърди също могат да ви накарат да се чувствате непривлекателна и да влияят на самооценката ви. Не трябва да оставяте тези натрапчиви мисли да завладяват съзнанието ви. Дайте време на тялото си да се възстанови. Всичко, което се случва с него, е напълно нормален процес и няма защо да се чувствате зле от това. Обичайте и приемайте себе си в този момент. Съвсем скоро ще се върнете към предишното си аз. А дори и да отнеме повече време, не забравяйте, че това тяло е дало живот на най-красивото същество във вашия живот.

Бъдете подготвена, че сексуалният ви живот след раждането ще се промени. Чувствителността ще е по-различна, усещанията също. Не се стряскайте, при някои жени промените са в положителна насока, освен това влагалищната мускулатура сравнително бързо възвръща предишните си размери и всичко става постарому. Дайте си време.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ