Напишете дума/думи за търсене

Имат ли бебетата спомени?

Да, имат но те не работят така, както спомените на възрастните.

Бебетата запомнят предимно краткотрайни събития, които продължават само няколко минути. До 4-месечна възраст вашето мъниче може да си спомни, че лицето ви е изчезнало, когато сте го закривали с ръце, за да го разсмивате или пък как топката се е търкулнала настрани от погледа му. Краткосрочната памет му помага да проследява обекти. Но изследователите са открили, че 4 до 6-месечните бебета могат да запомнят само едно нещо наведнъж.

Паметта на вашето мъниче се разширява бързо през първата година от живота му. Едно проучване установява, че 6-месечните могат да запомнят как да натиснат лост, за да управляват влакче-играчка в продължение на две до три седмици, след като последно са видели играчката. До 10 месеца краткосрочната памет се е подобрила толкова много, че бебето може да си спомни няколко неща наведнъж, но все пак само за кратки периоди от време.

Дългосрочните спомени отнемат допълнителни няколко години, за да се развият. Хипокампусът, частта от мозъка, където се формира мисълта за миналите преживявания, не е напълно развит до около 7-годишна възраст. Това може да е причината най-ранните спомени обикновено да не са от първите няколко години от живота ни. Липсата им от ранно детство е феномен, който изследователите наричат “детска амнезия”.

Кога бебетата започват да разпознават лица, които вече са виждали?

Зрението на новороденото е доста замъглено, но то може да започне да разпознава лица много по-бързо, отколкото други предмети. То ще умее да познае лицето ви, когато стане на 3 месеца, но може да ви избере от тълпата много по-рано, използвайки другите си сетива.

Новородените разпознават гласа на майка си при раждането, защото са го чували постоянно в утробата. Те започват да разпознават гласовете на другия си родител и братя и сестри скоро след това.

Кога бебетата започват да запомнят лицата на роднини и приятели извън домакинството?

Ако детето ви вижда баба си и дядо си веднъж седмично, вероятно ще ги разпознае, когато навърши 6 до 9 месеца. Но ако ги виждат всеки ден, това може да се случи по-рано. Ще разберете чии лица са познати на детето ви, защото ще се усмихва и гука, когато види хора, които не са нови за него.

Ако бабата и дядото или други специални членове на семейството живеят далеч и честите посещения не са възможни, може да отнеме година или две, докато детето наистина ги запомни. Можете да улесните този процес чрез редовен видео чат. Помислете дали да не направите малък фотоалбум с любими хора, който вашето бебе да прелиства.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Кога започват спомените?

Дори през първите два месеца вашето бебе може да разпознава лица и гласове, особено тези, които вижда всеки ден. Новородените могат да разпознаят гласа на майка си при раждането, а кърмените да различат миризмата на майка си. Този вид разпознаване е първата индикация за памет, въпреки че е много различно от запомнянето на детайлите на конкретни епизоди.

Способността да идентифицира хора и предмети, които е виждало ще се увеличи драстично през първата година. Докато навърши 9 месеца, вашето бебе ще може да помни по-специфична информация, като например къде са играчките му у дома. Също така ще може да имитира действия, които е виждало преди една седмица.

Първата памет на повечето хора е на възраст от 3 до 4 години. Създаването на епизодична памет (която включва лични събития или преживявания) изисква различни области на мозъка да работят в тандем, което отнема време, за да се развие.

Първите спомени обикновено са имплицитни, когато си спомняте повече чувство за дадено събитие, отколкото самото събитие. Експлицитните спомени, които включват събития и факти, не са стабилни до около 6 или 7-годишна възраст. Например, вашето дете може да има някои общи ранни спомени за закуска на кухненската маса преди предучилищна възраст, но няма да помни много подробности за последната ви лятна ваканция до около детската градина или първи клас.
За да помогнете на детето си да си спомни ранните събития, покажете му снимки и говорете за случилото се. Вашето дете вероятно няма да си спомни всички подробности, но ще се почувства така, сякаш ги помни.

Интересното е, че спомените ни всъщност постоянно се актуализират и “пренаписват” от новите ни преживявания. Щастливите моменти на вашето дете от разказването на пътуването с вас може да са дори по-ценни от всички преживявания от самото пътуване.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ