Напишете дума/думи за търсене

Кога се развива обонянието бебето?

Носът на вашето бебе започва да се оформя още през първия триместър на бременността.

Две малки ноздри се появяват само няколко седмици по-късно. До 10-а седмица рецепторите, които вашето бебе ще използва, за да разпознава миризми, вече са се образували. Бебетата започват да използват обонянието си още в утробата. Докато дишат и поглъщат амниотична течност, те се запознават с нейния аромат.

Това е полезно, защото миризмата е подобна на тази на майчиното мляко, от което те ще имат нужда скоро след раждането. Вашата амниотична течност също носи аромата и вкуса на храната, която ядете.

Новородените имат силно развито обоняние. Въпреки че мъничето все още не може да ви разпознае чрез зрението, ще ви познае по естествения ви аромат и това е, което най-много ще иска да помирише. То също така ще бъде привлечено от аромата на кърмата ви. Тези миризми са свързани с основните нужди от комфорт и храна.

Обонянието се обработва от част от мозъка, която контролира и паметта. Създава силни асоциации между определени аромати и преживявания. В резултат на това години по-късно даден аромат може да предизвика спомен за вашето бебе и да му напомни за време или чувство от миналото.

Как се развива обонянието на моето бебе?

Обонянието на вашето бебе е силно развито при раждането и е подобно на това при възрастен. Едно проучване дори установява, че новородените са по-чувствителни към компонентите на миризмата в потта, отколкото възрастните.

Новородено

Като новородено, вашето бебе ще бъде запознато с уникалния ви аромат. То дори може да усети разликата между вашата кърма и тази на друга жена. Разпознавайки миризмата ви, то се чувства спокойно и сигурно, знаейки, че е с вас. Можете да му помогнете да познава вашия аромат, като не ползвате силно парфюмирани или ароматизирани продукти за кожа.

Когато се гушкате с бебето си и усещате миризмата един на друг, и двамата изпитвате по-високи нива на хормона окситоцин. Този така наречен хормон на любовта ви помага да се свържете още повече с вашето бебе.

1 месец

Вашето бебе свиква с различни миризми, но все още може да намира силни аромати за преобладаващи. Силната миризма може дори да попречи на усещането за вкус. Продължете да избягвате тежките парфюми и силно ароматизирани продукти, които могат да заличат естествената ви миризма.

3 месеца

Вашето дете започва да осъзнава по-добре присъствието на различните хора около себе си. То ще използва обонянието си, за да направи разлика между хората, които познава, и непознатите. Ако се почувства уплашено или застрашено от миризмата на човек, ще се разплаче или ще рита с крачета.

6 месеца

Когато започне да яде твърда храна, ще използва обонянието и вкуса си, за да реши дали я харесва. Ако се наслаждава на аромата й, може да реагира с усмивка, жест или издаване на звуци. Обонятелните предпочитания на вашето бебе може да са подобни на вашите, особено след като то е свикнало с миризмите на някои от любимите ви храни, докато е било в утробата.

12 месеца

До около 10-месечна възраст вашето бебе може да е по-малко нетърпеливо да опитва различни храни. Обонянието му помага да реши какво определено не харесва. Ако не харесва миризмата, ще ви уведоми!

Могат ли определени миризми да успокоят бебето ми?

Да, познатите миризми, особено тези на мама или татко, могат да бъдат много утешителни. Освен че умее да разбере кога сте наблизо, вашето бебе може да усети дали е в количката си, в колата или в определена стая у дома само чрез обонянието си. Ако има нужда от успокоение, престоят на любимо място с познати миризми може да му помогне. Плюшена играчка или одеяло също могат да бъдат успокояващ обект за вашето бебе.

Ароматизираните етерични масла също могат да успокоят вашето бебе. Едно проучване установява, че бебетата с колики реагират добре на масаж с лавандулово масло и изглежда го намират за успокояващ. От изследването обаче не става ясно дали масажът или маслото от лавандула имат успокояващ ефект.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Друго проучване сочи, че ароматерапията с лавандула и масло от сладък бадем намалява стреса при недоносени бебета. Когато използвате етерични масла, не ги нанасяйте директно върху кожата на вашето бебе. Някои от тях могат да бъдат вредни и бебетата и децата да са изключително чувствителни към техните ефекти. Вместо това използвайте бебешки лосиони или бебешки олиа с успокояващи аромати като лавандула и лайка.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ