Напишете дума/думи за търсене

Спасиха две родилки и бебетата им в МБАЛ "Света Анна – Варна"


  Две родилки и техните бебета са били спасени от екип на родилното отделение на МБАЛ „Света Анна – Варна“, съобщават от лечебното заведение.

Случаите и на двете е било изключително тежко, единият е от края на 2022, другият - от преди няколко дни.

„И двете жени приехме с възможно най-тежката патология на бременността – placenta previa. Това е състояние, при което плацентата е разположена пред плода, а в тези случаи имахме влючително врастване в маточната стена“, разказа началникът на отделението д-р Милко Папазов.

„Състоянието налага при родоразрешението матката да бъде отстранена, което носи огромен риск от големи кръвозагуби, нарушено кръвоснабдяване и висок риск от леталитет“, признава специалистът.
Благоприятният изход и в двата случая се дължи както на своевременно поставената точна диагноза, така и на добрата подготовка за посрещане на всички усложнения, които могат да възникнат при подобни пациентки.
В операционните и в двата случая, които се случват през броени дни, влизат висококвалифицирани екипи от акушер-гинеколози, хирурзи и реаниматори, ръководени от проф. Явор Корновски, както и операционни сестри и акушерки.

След няколкочасови операции, едната от които – съпътствана с преливането на огромни количества кръв и кръвни продукти, осигурени своевременно от Центъра по трансфузионна хематология, и двете интервенции приключват успешно. Спасени са както родилките, така и техните бебета.

„Не допуснахме усложнения както в оперативния, така и в следоперативния период и успяхме да се преборим за живота на жените и на техните деца и те вече са си у дома“, коментира началникът на Родилно в МБАЛ „Света Анна – Варна“.

И за двете майки това не са първи бременности. И при двете предишните раждания са били с Цезарово сечение.
„Истината е, че тези случаи зачестяват в световен мащаб. Това има пряка връзка както със зачестяването на ражданията с Цезарово сечение, така и с абортите“, обяснява д-р Папазов.

По официални данни средният процент раждания със секцио в България в момента е 55%. Има страни, в които той е почти 80 на сто. В МБАЛ „Света Анна – Варна“ процентът е 38.

Placenta previa може да бъде установена във втория триместър на бременността. При прецизно проследяване, родоразрешението се изтегля около месец преди термина, за да има благоприятен изход и за жената, и за бебето.
Родилното и отделението по акушерство и гинекология на МБАЛ „Света Анна – Варна“ приема най-тежките случаи от Североизточна България.

Д-р Милко Папазов
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ