Напишете дума/думи за търсене

Жена от Варна на 52 г. роди първото си дете с донорска яйцеклетка

Кметът на Варна Иван Портних приветства инициативите на фондация “Искам бебе” и приема поздравления за подкрепата от основателя на фондацията Радина Велчева.

Общината инициира дарителска кампания с мото “Точно ти можеш да помогнеш!”

Далата яйцеклетка няма как да научи какво се случва с нейното дарение, дали е успяла да бъде оплодена и дали се е родило бебе

Семейна жена от Варна на 52 години стана майка за първи път, като бременността бе с донорска яйцеклетка

Тя е една от жените, получили подкрепа от общината по програма “Инвитро”. Нейният син е сред 30-те бебета, проплакали миналата година по програмата.

Процедурата е извършена във варненския център за асистирана репродукция на АГ болницата от д-р Кателия Александров, като частично финансирането за нея е от община Варна.

Преди това пациентката има два неуспешни опита. Третият е сполучлив чрез замразен ембриотрансфер.

Донорите са 2-3 пъти по-малко от нуждаещите се,

каза за “24 часа” Валентина Иванова, която е координатор за Североизточна България на фондация “Искам бебе”.

Условията при жените са да бъдат здрави, на възраст до 32-33 години и да имат вече едно родено дете.

“Точно ти можеш да помогнеш!” е мотото на информационната кампания за даряване на яйцеклетки. Тя стартира преди дни и се осъществява съвместно от община Варна, фондация “Искам бебе” и проф. Емил Ковачев от общинската АГ болница “Проф. д-р Д. Стаматов”.

“Успеваемостта с донорски генетичен материал е по-голяма, когато донорите са българи и има възможност за свеж трансфер, а не с дълбоко замразен материал”, уточни Валентина Иванова. Цифрите се движат между 60-70% в първия случай и 10-15% - във втория.

Община Варна е сред внедрилите програмата за финансово подпомагане за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми.

Смята се, че всяка шеста двойка у нас, или

около 15% от двойките, има трудности в зачеването

Проблемите може да са както у жената, така и в мъжа, а понякога и при двамата партньори. Често стерилитетът е с неизяснен произход.

Кандидатите трябва да отговарят на следните критерии:

- двойките във фактическо съжителство и семействата следва да са български граждани и поне единият от кандидатите да притежава постоянен адрес на територията на община Варна през последните 2 години;

- да нямат задължения към общинската администрация и данъчни задължения към държавата;

- да са с непрекъснати здравноосигурителни права;

- да не са поставени под запрещение или да са криминално проявени лица, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер независимо от последвала реабилитация;

- да са семейства или двойки, живеещи на семейни начала, като няма задължително условие да имат граждански брак.

31 бебета са родени с финансовата подкрепа от “Инвитро” програмата за подкрепа на семейства с репродуктивни проблеми, съобщиха от дирекция “Здравеопазване” в морската столица. От старта през 2015 г. родените деца са 154, от които 89 момчета и 65 момичета.

Още 34 двойки ще бъдат финансово подпомогнати, като 8 от тях ще получат по 3500 лв. за процедури с донорска яйцеклетка, а останалите - по 2000 лв. за медицински изследвания, уточниха от пресцентъра на общината пред “24 часа”.

Понякога обаче средствата не могат да се изразходват точно поради липса на донор и се връщат обратно в бюджета, обясни Валентина Иванова.

Двойките имат право да избират в коя клиника да бъде извършена процедурата,

а в някои от тях се чака години. Причината е, че са сключили договори с международни банки и изнасят генетичен материал.  

Валентина Иванова, координатор за Североизточна България на фондация “Искам бебе”
Валентина Иванова, координатор за Североизточна България на фондация “Искам бебе”

Чудото за някои от ощастливените двойки в града се е случило благодарение на донори от чужбина.

Цялата процедура инвитро струва между 8 и 12 хил. лв. в различните клиники. Донорът има право на обезщетение, това е законна процедура, упомената в наредба 28 за дейности по асистирана репродукция към Агенцията за медицински надзор.

За донорство на яйцеклетки в различните клиники то е между 2 и 3 хил. лв., за сперматозоиди - до 1000 лв.
Колкото повече средства получава донорът, толкова повече се оскъпява цялата процедура, но това не при всички случаи е така.

Понякога две семейства си “поделят” един донор на яйцеклетки точно поради липсата на достатъчно дарителки. Така и нейното възнаграждение става по-поносимо.

“Това, разбира се, не фигурира официално никъде”, каза за “24 часа” специалист по инвитро процедури. Наредбата е от 2007 г. и в момента се променя.

“Интересът към даряване на яйцеклетка е слаб най-вече поради липсата на достатъчно информация”, допълва Валентина Иванова.

Желаещите да помогнат на непозната жена да има рожба трябва да са готови да се подложат на стимулация,

която е много по-щадяща от тази, която се прави при подготовка за инвитро. По време на стимулация организмът на раждалите жени реагира различно от този на нераждалите.

След 35-годишна възраст рязко намалява яйчниковият резерв, качеството на яйцеклетките и жените след това започват да търсят варианти за асистирана репродукция.

Само в първите няколко дни от началото на кампанията две жени са изразили желание да дарят свои яйцеклетки - едната от които е само на 19, която още кърми своята рожба. Процедурата ще е възможна, след като бебето спре да суче.

Обаждат се и жени, родили на 36-37 години,  но те няма как да станат донори заради възрастта,

казва координаторът на фондация “Искам бебе”.
Дарителката на яйцеклетки няма как да научи какво се случва по пътя с нейното дарение, дали е успяла да бъде оплодена и дали накрая се е родило бебе.

Подготвените за кампания плакати вече са разлепени от общински служители във всички детски ясли в града, за да могат да ги видят младите майки. Валентина Иванова търси съдействие това да може да стане и на други обществени места.

По думите рекламирането в социалните мрежи е трудно, защото алгоритмите на фейсбук не позволяват спонсорираните постове за донорство под каквато и да е форма.

Най-възрастната родилка в България

Най-възрастната родилка в България е 62-годишната Красимира Димитрова. С донорски яйцеклетки тя роди близнаци на 5 май 2010 г., но оцеля само едното от момиченцата - Мери.

Късното раждане на пенсионираната психиатърка провокира разгорещен дебат за възрастта, до която е морално лекарите да се ангажират с репродуктивните процедури.  

62-годишната Красимира Димитрова дни след раждането
62-годишната Красимира Димитрова дни след раждането

Година след това отпадна възрастовото ограничение от 43 години за жените, които искат да заченат инвитро със собствени яйцеклетки. Решено беше те да могат да се подлагат на асистираната репродукция, докато организмът им го позволява.

След спорния случай с Красимира Димитрова беше наложено ограничение за инвитро с донорски яйцеклетки до 51-годишна възраст - до тази възраст е процедурата по намиране и оплождане.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ