Напишете дума/думи за търсене

Въвеждайте нов алерген, когато бебето е напълно здраво

Както вероятно знаете, се препоръчва въвеждането на твърди храни да се случва малко преди 6-месечна възраст наред с кърменето.

След като бебето свикне с първите храни, които му се предлагат - като зеленчуци, плодове и нишесте, започват да се въвеждат и протеиновите. Ако бебето е предразположено към по-висок риск от развитие на хранителна алергия, тогава въвеждането на твърди храни може да започне на 4-месечна възраст.

Преди да започнете да въвеждате твърди храни, ето няколко общи съвети, които да имате предвид, когато става дума за алергени:

Въвеждайте алергените един по един.

Започнете с малко количество от новия алерген, например от четвърт до половин чаена лъжичка и увеличавайте бавно през няколко дни.

След като алергенът бъде успешно въведен в диетата на бебето без реакция, го включвайте редовно в храненето – поне 1-2 седмично в зависимост от алергена.

Въвеждайте нов алерген само когато бебето е напълно здраво.

Ако вашето бебе има екзема, уверете се, че кожата му е в добро състояние преди да въведете нов алерген.

Винаги въвеждайте новата храна в началото на деня – за закуска или най-късно за обяд. Това означава, че ще имате часовете през целия ден, за да наблюдавате бебето за реакции.

Не втривайте храна върху устните или кожата на бебето преди да му я дадете за ядене. Това не е сигурен начин за тестване дали бебето има алергия към определена храна.

Кои са основните хранителни алергени?

Има 14 основни алергенни храни, които предизвикват реакция при децата. По закон тези алергени трябва да бъдат отбелязвани в списъка на съставките на всички опаковани храни:

Краве мляко

Яйца

Зърнени храни, съдържащи глутен, включително пшеница, ръж, ечемик и овес

Ядки (натрошени, смлени или под формата на масло за деца под 5 години)

Фъстъци (натрошени, смлени или под формата на масло за деца под 5 години)

Сусам

Соя

Миди

Риба

Горчица

Целина

Серен диоксид

Лупина

Мекотели

Има и други храни, като например киви, които могат да причинят алергична реакция при децата, но не е необходимо да бъдат отбелязвани в списъка на съставките върху опаковките.

Какви хранителни алергии са по-склонни да развият бебетата?

Най-честите алергични реакции, които се появяват при бебетата, са към кравето мляко, яйцата, фъстъците, соята, пшеницата и рибата (изброени по ред на най-често до най-рядко срещани). Повечето от хранителните алергии без имуноглобулин Е (IgE) се предизвикват от краве мляко, а хранителна алергия с имуноглобулин Е (IgE) чрез яйца.

Видове хранителни алергии

Съществуват два вида хранителни алергии – хранителната алергия с имуноглобулин Е или "незабавна хранителна алергия" и хранителна алергия без имуноглобулин Е или "забавена алергия към храна".

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Как да познаем алергичната реакция?

Обикновено се изразява в обрив по цялото тяло, който представлява релефни плаки, които се местят. Друга алергична реакция е кихане, сълзене от очите, сърбеж на носа и кашлица – обилно слюнкоотделяне.

В общи линии при всеки може да протече различно. Но това, което най-вече притеснява родителите на най-малките, това е алергията към кравето мляко. Тя може да протече с обрив, може много често да протече с разстройство, а понякога и с повръщане. Изключително рядко протича със запек.

Друга алергична реакция, която по-трудно се установява сякаш и по-рядко е мисли, е към лактозата в кравето мляко. За съжаление при децата много често се работи по метода на изключването. Когато се изключи алергията към кравето мляко, тогава се мисли впоследствие за алергията към лактозата.

Много е важно да се обърнете към педиатър, ако забележите, че вашето бебче има над седем изхождания за деня и има да кажем обриви по тялото, които се местят.

Много често алергичните обриви са плаки, които се местят. Обриви, които засягат сгъвните повърхности на тялото – лактите, вратлето, зад коленцата – това също може да бъде израз на алергична проява. Други обриви, които засягат цялото телце обикновено пък са свързани много често с алергия към олиото, с което мажете бебето след баня или с праховете за пране, които използвате, с омекотителите също.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ