Напишете дума/думи за търсене

Извадиха живи 10-дневно бебе и майка му 90 часа след труса

Десетдневно бебенце беше извадено живо в окръг Хатай от руините от земетресението, съобщи турската частна телевизия НТВ. Малкият Яъз Улаш бе спасен в град Самандаг заедно с майка си и двамата са откарани в болница.

Новороденото момченце е най-младият пострадал, изваден изпод отломките.

Чудото се случи 90 часа след първия трус от 7,7 степен с епицентър в окръг Кахраманмараш, който разтърси Южна Турция в понеделник рано сутринта. Около девет часа след това земетресение стана и втори трус с магнитуд 7,6 в същия район.

Най-малко 20 000 души загинаха при опустошителното земетресение в понеделник, а много други все още се издирват сред руините на срутени сгради.

В България вълната от съпричастност към пострадалите в Турция и Сирия не спира. Обявени са няколко кампании за набиране на средства. Общият брой на служителите на гражданска защита, които са на територията на Република Турция, достигна 78 човека с 18 единици специализирана техника и спасително оборудване. 30 доброволци - спешни медици, травматолози и медицински сестри, имат готовност да заминат в Турция следващите дни.

Врати отвориха и десетки дарителски пунктове в цялата страна, където се събират дрехи, обувки, палатки, завивки, хигиенни материали - всичко, от което ще се нуждаят при минусовите температури хората, останали без дом.

Важно е обществото да знае, че могат да бъдат предавани топли дрехи и обувки, спално бельо, топли завивки, хигиенни материали, но задължително условие е те да бъдат нови. Дрехите и обувките втора употреба подлежат на доста строг контрол на границата, който отнема време. А целта е тези помощи да бъдат изпратени на пострадалите възможно най-бързо.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ