Напишете дума/думи за търсене

Оризовата каша крие риск да направи детето капризнo към храните

Първата храна, с която бебето се захранва, да не е каша от ориз или банани. По-добре е родителите да предлагат броколи.

Това е съветът на двама водещи световни специалисти по детско хранене от Университетския колеж в Лондон.
Д-р Клер Луелин и Хейли Сирад, които са авторки и на книгата Baby Food Matters ( “Бебешката храна има значение“), съветват майките да започнат захранването с по-горчиви храни - като броколи, спанак или карфиол. В книгата им има съвети за храненето от зачеването на бебето до 2-годишна възраст. Като съветите се базират на научни изследвания и статии, които са актуални и са били публикувани през последните 10 години, съобщава "Дейли мейл".

Оризовата каша, която 50 на сто от родителите предлагат като първа твърда храна, крие риск да направи децата капризни към храните.

Плодове като банани, например, допадат на бебето, но твърде от рано формират вкус към сладко и след това то не е склонно да пробва зеленчуци.

Ето 10 съвета към родителите от двете специалистки по хранене:

1. Започнете със захранването около 6-ия месец, не по-рано.

2. Ако искате в бъдеще детето да не проявява капризи в храненето и да обича зеленчуците, за първа храна му предложете не каша, нито пюре от банан, а не така привлекателните за бебето пюрета от броколи, спанак, карфиол, картофи или пащърнак.

3. Вкусовите предпочитания се формират около шестия месец. В тази възраст то е най-склонно да пробва нови и нови вкусове. Този период обаче приключва бързо и „прозорецът“ се затваря към 20-ия месец.

Еволюционното развитие е тласнало избора и на децата към сладки храни, както и към такива с много калории, които преди десетилетия са били нужни за нормалното развитие. Докато горчивите обичайно дават сигнал за токсичност.

4. Кашата не е подходяща, особено оризовата. Без добавена захар тя е безвкусна, а това значи, че не развива вкусовите рецептори на детето.

5. Родители, не пропускайте възможността да приучите детето да яде зеленчуци. Aко започне с банановата каша, скоро то ще иска само сладко – и то не плодове, а по-скоро бонбони. И все по-упорите ще отказва плодове и зеленчуци.

6. За първа твърда храна не си струва да пробвате с картофи морков – те също сладнят. По-добре е да дадете спанак, броколи, карфиол.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

7. Бебето ще изплюе пюрето. Това не е беда. Като начало, се въоръжете с много търпение. И му го предложете отново.

8. На 15-ия път обикновено то престава да капризничи и започва да яде не особено вкусното зеленчуково пюре.

9. Давайте едно и също зеленчуково пюре (например това от броколи или спанак) в продължение на 5 дни. Едва на шестия, предложете втори вид.

10. След това поне в продължение на 2 седмици сменяйте местата. На първия ден - броколи, на втория – спанак. А след това може да пробвате с плод, но е добре да не е сладък, а кисел - например вишна или слива.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ