Напишете дума/думи за търсене

Как се развива бебето на 2 месеца?

На 2 месеца бебето започва да променя по-ранните си предпочитания към пъстри или двуцветни предмети, вече към по-детайлни и сложни дизайни, цветове и форми.

Показвайте му такива и му позволявайте да докосва по- голямо разнообразие от предмети. Добър избор са пластмасови формички за сладки, меки топки и плюшени животинки.

Различава познати звуци

Вашето бебе вече може да различава познати гласове от други звуци и става по-добър слушател. То може да ви покаже дори, че има слух за звуците от обкръжаващата го среда. Забележете как се обръща да види откъде идват определени звуци.

Продължителен говор (дори едностранен) може да помогне на бебето да добие чувство за пространство. Може дори да гледа устните ви докато говорите, изненадано как се случва това. Ако имате някакви съмнения относно слуха му, споменете това на вашият лекар. Дори слухът му да е вече проверен, не е излишно.

Ако бебето спи през нощта (пет или шест часа), вие сте едни от малкото късметлии. Повечето двумесечни бебета все още се будят в малките часове. Но дори бебетата, които не спят през нощта, на този етап би трябвало да спят и да стоят будни на по-големи интервали, вместо да заспиват и да се будят често. Вашето бебе най-вероятно ще има от два до четири по- дълги периода на спане и до десет будни часа в денонощието.

Общата продължителност на съня за едно денонощие за бебе на 2 месеца е около 15 часа. 10 часа се падат за през нощта (в добрия случай), а останалите – 5-6 за дневна дрямка от по 2 часа всяка.

Сигурно се питате и колко милилитра трябва да яде бебе на 2 месеца. Според специалистите, храненията вече трябва да са през 3 часа или дори през 4. Обикновено, еднократната доза кърма или адаптирано мляко за бебе на тази възраст е от около 150 мл най-много. Ако през първия месец детето е отказвало вода, можете да продължите да правите опити да му предлагате такава и сега. Имайте предвид, че кърмените бебета обикновено отказват да пият вода до около 4-ия месец, а други дори опитват такава едва при захранване.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Четенето на вашето бебе, дори в тази ранна възраст си струва. Четейки, вие му помагате да развие слух за ритъма на езика.

Променяйки тона на гласа си чрез използване на акценти, и пеейки ще привлечете интереса на бебето дори повече. Ако това не се случи и бебето загуби интерес докато му четете, опитайте нещо друго или го оставете да си почива. Ръководете се от неговите реакции.

Ще намерите множество хубави книги, които може да четете на бебето. Избирайте картонени варианти, които имат големи , пъстри картинки, семпъл текст – или дори книги без текст, които имат картинки, по които вие да разказвате. На този етап не е нужно да се придържате към книги за определена възрастова група. Дори книги предназначени за по – големи деца могат да привлекат вниманието на бебето стига да имат изчистени, ясни образи и пъстри цветове.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ