Напишете дума/думи за търсене

Минчо Минчев: В СофтУни Светлина всеки има потенциал за успех

Ще се посветя на това да създаваме всички благоприятни условия в гимназията ни, казва новият изпълнителен директор на ЧПГДН СофтУни Светлина

Минчо Минчев е новият изпълнителен директор на ЧПГДН СофтУни Светлина - първата частна гимназия за IT и дигитални умения в България, която обучава своите ученици в 3 направления – програмиране, предприемачество и дизайн.

Г-н Минчев е възпитаник на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с профил хуманитарни науки – бакалавър българска филология, педагог и сугестопедагог. Завършил е и втори бакалавър -  чешка филология, както и магистратура по антропология – най-широката наука за човека. Има и две деца, които му дават много различна перспектива и от които учи това, което образованието в училище и в университета все още не успяват да покрият.

В специалното ни интервю с него, той разказва повече за професионалния си опит, какъв е основният фокус пред СофтУни Светлина през 2023 г и какво прави гимназията по-различна от останалите.

- Г-н Минчев, бихте ли споделили повече за професионалния си опит. Какъв е основният ви фокус като изпълнителен директор на СофтУни Светлина?

- Професионалният ми опит е в различни сфери и започна първо в бизнес организации, където дълго време водих различни екипи и проекти, продължи в неправителствения сектор, в подкрепа на каузи, свързани с деца и образование, където отново водих екипи и проекти, докато в някакъв момент средата в България позволи да има много по-качествени алтернативи на традиционната образователна система и вече от дълго време съм се посветил изцяло на най-смислената кауза – качествено образование за нашите деца.

И в трите сектора – бизнес, НПО, образователна сфера, има много учене и възможности за учене, затова бих казал, че не съм излизал от образователния сектор. Това е и моят фокус като изпълнителен директор на гимназия ЧПГДН „СофтУни Светлина“ – да предам нагласата, че с гимназията и след това с университета, ученето не свършва - то тогава започва. С колегите ще работим усилено, за да подготвим учениците си за истинския живот -  освен добри професионалисти, да станат и добри хора, които ще развиват себе си постоянно.

Силно вярвам, че всеки има потенциал за успех и ще се посветя на това да създаваме всички благоприятни условия в СофтУни Светлина, за да може нашите ученици да се развиват като комплексни личности, готови да посрещнат предизвикателствата на съвременния свят и да бъдат щастливи в него.

- Кои са най-големите предизвикателства, през които учениците в гимназиална възраст преминават и как могат да ги превъзмогнат?

- Да се привлече и задържи вниманието на ученик в гимназиална възраст е много комплексна задача и изисква комплексен подход, какъвто съвсем целенасочено и консистентно се стремим да прилагаме в обучението в СофтУни Светлина.

Разсейващите фактори са толкова много в информационната ера и във времената на несигурност и непредвидимост, в които живеем, че да учиш само на теория вече е невъзможна задача. Да загубиш мотивация и смисъл става все по-лесно.

Като добавим към тези глобални фактори и спецификите на възрастта, в която търсиш себе си, търсиш своето призвание и място, разширяваш мирогледа си и тестваш границите си за учителят става все по важно да бъде освен учител и ментор, и наставник, и мотиватор. Вече не е достатъчно учителят да разкаже урок, той трябва и да покаже, да приложи, да докаже това, което преподава, да ангажира всички в обучителната зала в процес на учене чрез правене.

Затова и ние всячески се стремим да използваме по-малко теория като предложим проектно-базирано обучение, да добавим стажове, лабове, нови възможности и инструменти за учене, така че нашите ученици да идват с желание на училище и да останат консистентно мотивирани.

- Какво отличава СофтУни Светлина от другите гимназии?

- Почти всичко ни отличава от другите гимназии, от професионалните включително. На първо място ЧПГДН „СофтУни Светлина“, както личи и от името, е проект в сътрудничество и синергия на двете образователни структури – СофтУни и Образователна група „Светлина“. Още по структура и обем ние вече сме различна гимназия - разполагаме с умножен опит и ресурси.

Специалностите също ни отличават – в някои от тях сме пионери, в други сме с най-доброто възможно съдържание на учебната програма – например в приложното програмиране - съдържание, което екипът на СофтУни разработва и непрекъснато актуализира специално за нашите ученици.

Стремим се и към холистично обучение- развитието на всички аспекти на личността на учениците, което в професионална гимназия е предизвикателство, но на практика е възможно. Разполагаме с две нови и модерни сгради с адекватно на съвремието и специалностите ни оборудване. Системата ни за оценяване и мониторинг също е различна от тази на една традиционна гимназия.

Не може да не споменем проектно-насоченото ни обучение, ученето чрез правене, допълнителните възможности, които предоставяме на учениците в извън учебно време – различни лабове по интереси, стажовете в мрежата ни от партньори, които са добавена стойност към традиционната и задължителна учебна практика.

Преподавателите ни по професионалните предмети са много често или преминали през сериозната школа на СофтУни, или са ни препоръчани от огромната партньорска мрежа на СофтУни и Образователна група „Светлина“. Част от тях са успешни предприемачи със собствен бизнес и материалите, по които преподават не обясняват единствено теоретичните постановки на професията, а използват практически опит и преподават чрез практически казуси от реална бизнес среда.

- В кои специалности се обучават учениците на СофтУни Светлина?

- Учениците на СофтУни Светлина могат да се включат в едно от шестте ни професионални направления: Приложен програмист; Киберсигурност; Графичен дизайн и мултимедия; Анимация, видео и дигитални изкуства; Дигитален маркетинг и предприемачество; Дигитален бизнес и електронна търговия.

Уверени сме, че пред възпитаниците на нашата гимназия именно в тези професионални направления има огромно поле за лична изява и приложимост на уменията и знанията, които придобиват при нас не само в България, но и навсякъде по света. Доказателства за това вече имаме –няколко изявени ученика спечелили стипендии, които ще продължат образованието си в чужбина. И това още преди да сме изпратили първия випуск, което ще се случи през май, 2023.  Имаме и ученици, които вече имат собствен малък бизнес или работят почасово или по проект по специалността си.

- Какви са плановете на СофтУни Светлина за 2023 година?

- През учебната 2022/2023 година отворихме нова база и приехме реално два нови випуска – както в база Дружба, така и в представителната сграда на СофтУни в жк. Младост в София. Постигнахме с лекота растеж над  40%, и то за поредна година. Плановете ни за следващата учебна година включват нов растеж, но вече с по-малки темпове като брой ученици – до 30%, за да може да се фокусираме повече върху устойчивост и подобряване на вътрешните ни процеси, развитие на съдържанието на учебните ни програми, разширяване на мрежата ни от партньорства, подобряване на стажантската и менторската ни програма, цялостно подобряване на училищния живот и не на последно място, разбира се, върху това да станем притегателен център за хора, които припознават нашите ценности и са избрали учителската професия за свое призвание.

Съвсем наскоро успешно преминахме през първата щателна инспекция на частните училища в България. Това най-авторитетно външно оценяване на гимназията от страна на Националния инспекторат по образованието бе една много сериозна и задълбочена проверка, в която в продължение на повече от месец бяха проверявани учебния процес, учителите, ръководството на гимназията, документацията и съответствието ѝ с нормативната уредба, учебната среда в училище, учебната база, социалната среда и други елементи от образователния процес. По всички критерии получихме много високи оценки от страна на държавата, което само още повече може да ни мотивира да продължим в избраната от нас посока на развитие.

Наши ученици редовно печелят олимпиади, състезания по дебати, по програмиране, имаме и изявени спортисти. В плановете ни влиза да умножим тези ученици и тези успехи, като създадем възможно най-благоприятната среда това да се случи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ