Напишете дума/думи за търсене

Детето повръща - да се свържа ли с педиатъра?

Нека си признаем - повръщането при детето е доста притеснително за всеки родител. Тъй като това е толкова драматичен и неприятен симптом, може да е трудно да се прецени сериозността на ситуацията.

Кога трябва да оставим детето у дома и кога трябва да се обадим на лекар? Като цяло, следните предупредителни признаци при малчуганите означават, че е време да потърсите медицинска помощ:

температура над 38,9°C

силна стомашна болка

отказ от прием на течности

признаци на тежка дехидратация, като апатия, ускорен пулс,

липса на сълзи или липса на урина в продължение на 6 часа или повече

повръщане след нараняване на главата

мускулна скованост

кървава диария

симптоми, които продължават да се влошават

Повръщането и стомашните заболявания при малките бебета може да изискват медицинска помощ по-бързо, тъй като децата на тази възраст могат бързо да се дехидратират. Ако вашето бебе под 3 месеца има тези симптоми, незабавно се обадете на вашия лекар:

без мокри пелени за 4 до 6 часа

отказ от прием на течности

повръщане след всяко хранене

липса на сълзи

хлътнала фонтанела

безспирен плач

треска

стегнат, твърд корем

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Какво да правим против повръщане и болки в корема 

Въпреки че винаги е изпитание да гледате как детето ви преминава през нещо подобно, добрата новина е, че повечето стомашно-чревни заболявания идват и си отиват бързо. 

Тъй като експертите обикновено не препоръчват лекарства за повръщане или гадене за деца, най-добре е да дадете на малчугана грижа и да издържите, докато бурята отмине. Съвсем скоро той ще се върне към тичането наоколо и игрите с приятели.

Разбира се, ако имате притеснения относно тежестта или продължителността на заболяването на вашето дете, не се колебайте да се свържете с лекар. Посещението при вашия педиатър може да ви успокои, а когато вие сте спокойна - процесът по възстановяваме ще е по-лек както за вас, така и за вашето дете. Не изпадайте в паника и не показвайте пред детето, че сте разстроени от случващото се. Покажете увереност, че ще се справите заедно със ситуацията и съвсем скоро то ще се чувства много по-добре.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ