Напишете дума/думи за търсене

Какви умения трябва да притежава 5-годишното дете?

Детето ви всеки ден научава все повече за себе си и за света. Като родители, имате ключова роля в процеса на развитие на уменията, от които ще се нуждае, за да просперира физически, умствено и социално. 

Груби двигателни умения и физическо здраве

Физически 5-годишното дете ще показва по-голямa увереност в игри като гоненица, катерене по катерушки, ритане на топка, отколкото преди една година. Ще има по-добър баланс и ще бъде по-уверено при изкачването по различните видове съоръжения за игра. Активната игра е важна за развитието на двигателните умения, за добрата физическа подготовка и мускулен тонус и за укрепването на костите. Освен това след спортни занимания децата се хранят и спят по-добре.

Фина моторика

Детето ще умее напълно самостоятелно да облича своите дрехи, без проблем ще закопчава/откопчава копчетата и циповете. Рисунките му ще станат все по-ясни. Освен това ще умее да рисува много по-добре с моливи. Ще изрязва едри фигури с лекота. Всички дейности, които му дават възможност да усъвършенства тези умения, са полезни.

Социални умения

Вашето дете ще харесва игрите с правила, но на възрастния все още ще му се налага да бъде арбитър и да държи те да бъдат спазвани. Печалбата ще носи на детето огромно щастие, но загубата ще бъде трудна и мъчителна за него, тъй като на 5-годишна възраст то все още не е приело идеята за победата и поражението.

Вашето дете трябва да развие практически умения в общуването, водене на преговори и справяне с конфликти с връстниците си. От вас се изисква да бъдете готови да се намесите, ако нещата излязат извън контрол. Не подценявайте важността на самостоятелната игра, тъй като тя помага за изграждането на мисленето.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Познавателни умения

Езиковите и математически умения на детето ще се подобряват, то ще започне да разбира понятията за размер, тегло и обем. Възможно е да се научи да чете, като първоначално започне да разпознава отделни по-често срещани думи в книжките. Малчуганът ще проявява желание да чете с вас, като често ще посочва и прочита отделни познати думи.

Всички дейности, които дават възможност на детето да използва своята креативностт и въображение, са подходящи за тази възраст и ще подпомогнат развитието на познавателните умения, които за в бъдеще ще може да използва при възникването на проблеми.

Ролята на учителят в живота на детето

На 5-годишна възраст детето все повече ще обръща внимание на начина, по който се държат възрастните. То ще се впечатлява от това как учителят чете приказка, променяйки интонацията и гласа си, до това как налага правила и следва те да бъдат спазвани от малчуганите. При възникнал проблем, детето ще търси мнението на значимият възрастен, разчитайки на неговата опитност и правота.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ