Напишете дума/думи за търсене

Първите ГМО бебета в света живеят в тайна, но са здрави

При ГМО бебетата е променена ДНК
Илюстрация: pixabay

Създателят им Хъ Цзянкуей лежа 3 години в затвор, но е решен да възобнови работата си

5 години след експериментите върху деца на китайския биолог Хъ Цзянкуей светът все още е шокиран от действията му. Той успя тайно и в нарушение на здравните разпоредби на Китай да промени гените на три бебета, за да ги предпази от синдрома на придобитата имунна недостатъчност (СПИН). Неговият пробив в генетиката беше остро критикуван от научната общност, тъй като нарушава етичните стандарти и поставя живота на човешки същества в риск. 

През есента на 2018 г. китайският град Шънджън привлече вниманието на световната научна общественост, защото там се родиха разнояйчните близначки Лулу и Нана, за които се твърди, че имат модифицирано ДНК, което ги прави резистентни към СПИН. Година след тяхната поява на белия свят Хъ Цзянкуей разкри и за трето дете с променени гени.

Хъ Цзянкуей Снимка: Twitter/@InsightGL
Хъ Цзянкуей Снимка: Twitter/@InsightGL

Създаването на двете сестри става в лаборатория и с помощта на инвитро оплождане. От майката и бащата на момичетата са взети наследствен материал и яйцеклетки. Процесът се случва буквално в епруветка, след което се изчаква образуването на зиготи, които се преобразуват в ембриони. Накрая върху тях е приложена иновативната технология CRISPR - механизъм, който има способността да реже двете вериги на ДНК.

С него Цзянкуей успява да деактивира специфичния ген CCR5. Когато човешки имунодефицитни вируси (ХИВ) навлязат в организма, те се закачат за CCR5 и причиняват СПИН. На теория деактивирането на специфичния ген в ДНК-то на близначките ще ги предпази от заразяване с коварната болест.

Знае се, че CCR5 е свързан също с основните мозъчни функции. Има вероятност Хъ Цзянкуей да е направил някакъв вид човешко подобрение, като е

създал две особено интелигентни човешки същества, с по-добра памет и по-високо IQ

Възраженията срещу иновативния механизъм не са малко. Според някои биолози съществуват съмнения за прецизността му. Те твърдят, че CRISPR може да направи неволни промени в произволни части от генома.

Експерти, прегледали данните, които Хъ Цзянкуей представил на конференция дни след зашеметяващия си експеримент, смятат, че двете момичета, родени с редакциите на CRISPR, са показали признаци на “мозаицизъм”, когато са били ембриони. Това означава, че сега е вероятно да има смесица от променени и непроменени ДНК вериги в техните тела. Този проблем поставя под съмнение успеха на опита, защото в такъв случай децата си остават застрашени от ХИВ заради присъствието на непокътнати от CRISPR гени в организмите им.

Има също доказателства, че компрометирането на CCR5 гена може да има други последствия - например да направи момичетата по-податливи към западнонилската треска и обикновения грип.

Редица генетици по света заклеймиха амбизиозния генетик от Китай като безотговорен опортюнист, който с безразсъдните си действия е застрашил живота на две невръстни човешки същества и техните наследници. Вероятността Лулу и Нана да предадат CRISPR гените си на своите наследници е голяма, съответно, ако възникнат усложнения по време на растежа на близначките, недъзите им ще се пренасят по наследство.

“Това е неразумен експеримент върху деца, който не е морално или етично защитим”, каза д-р Киран Мусунуру, експерт по генно редактиране на Университета на Пенсилвания.

Една от създателите на CRISPR технологията д-р Дженифър Даудна разкрива, че е “ужасена” от противоречивия експеримент на китайския биолог.

Малко представители на гилдията се осмелиха да защитят действията на Цзянкуей. Сред тях беше молекулярният инженер от Харвард Джордж Чърч, който каза, че жестоката критика към създателя на Лулу и Нана му напомня за тормоз.

“ХИВ-СПИН са основна и нарастваща заплаха за здравето на човечеството по целия свят. Напредъкът в борбата срещу тях оправдава действията му (на Цзянкуей)”, смята Чърч.

Първоначално в Китай новината за експеримента на Хъ Цзянкуей беше приета като голямо постижение за науката на комунистическата република. Но хвалебствията не просъществуваха дълго.

Ден след научната конференция, на която беше съобщено за раждането на Лулу и Нана, съвместна група от 122 китайски биолози и експерти в областта на етиката публикува изявление, в което определя експеримента за “безумие” и настоява за по-строги правила срещу подобни изследвания.

“Можем да използваме само

думата “ужасяващ”, за да опишем опита,

проведен директно върху човешки същества”, казаха част от учените, подписали се под изявлението.

По-късно правителството в Пекин започна разследвания срещу Цзянкуей и обяви политика на нулева толерантност спрямо него. Лабораториите му бяха затворени, а той самият бе дисквалифициран от множество научни конкурси за престижни награди.

Първоначално биологът бе поставен под домашен арест, но през 2019 г. беше осъден на 3 години лишаване от свобода. Съдията по делото каза, че “изследователят умишлено е нарушил медицинските разпоредби и е приложил прибързано технология за редактиране на гени към човешка асистирана репродуктивна медицина”.

Хъ Цзянкуей бе освободен от затвора през април 2022 г. Съгласно китайското законодателство, след като подсъдимият излежи присъдата си, е с възстановени пълни граждански права. Сега биологът възнамерява да поднови кариерата си и е създал лаборатория в Пекин, за да работи върху достъпни генни терапии за редки заболявания като мускулната дистрофия на Дюшен.

Интересът към генномодифицираните близначки обаче остава голям четири години след тяхното раждане. Пред медии Цзянкуей обясни, че поддържа връзка със семействата на момичетата и заяви, че “Лулу и Нана живеят нормален, необезпокояван живот и трябва да ги уважаваме”, като той не казва кога ги е виждал за последно и дали е участвал в проследяването на тяхното здраве.

Биологът не пожела да даде информация за третото дете, което е една година по-малко от близначките, но увери, че то е с родителите си и

не живее по-различно от останалите деца

Ученият съобщи, че докато ГМО децата са малки, ще бъдат под строго клинично наблюдение, което да следи за тяхното нормално развитие, а след като навършат 18-годишна възраст, ще имат възможност да решат дали то да продължи.

Той и неговият екип обявиха, че са се ангажирали да закупят допълнителна здравна застраховка за децата в допълнение към обществената такава. Но тъй като ражданията им станаха известни, никоя застрахователна компания не пожелала да предостави услугите си. Като алтернативен план Цзянкуей сега иска да създаде благотворителна фондация за набиране на пари и покриване на здравни разходи за тримата малчугани.

Действията на Хъ Цзянкуей напомниха на световната научна общност за смъртта на Джеси Гелсингър - първия човек, загинал след неуспешен опит за генно инженерство, приложено върху хора, при който ДНК-то на младежа било променено, за да бъде излекуван от рядко генетично заболяване на черния дроб. 4 дни след ГМО терапията момчето починало внезапно поради едновременен отказ на всичките му органи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ