Напишете дума/думи за търсене

5 Монтесори упражнения в домашна среда

Мария Монтесори e единствената жена педагог, допринесла за развитието на хода в педагогическото мислене през ХХ век.

Два пъти предлаганата за Нобелова награда, Монтесори и училищата, работещи по нейната методика, са вписани в Книгата за рекорди на Гинес.

Дълги години методиката ѝ е поставяна под съмнение, но не можем да пренебрегнем факта, че този вид обучение и отглеждане на деца се приема повече от добре от известни личности, както и британските престолонаследници принц Уилям и принц Хари. В следващите редове ще откриете няколко Монтесори активности, които можете да правите с малчугана в домашна среда.

ИЗЦЕЖДАНЕ НА ГЪБА

Две дълбоки купи

Гъба

Поднос

Кана с вода

Наливаме малко вода от каната в едната купа, с помощта на гъба я пренасяме в другата купа, която е допряна до първата.
Тази игра подобрява координацията на движенията, концентрацията и задвижва мускулите на ръцете. Добре е упражнението да се направи и с двете ръце.

ПРЕЛИВАНЕ НА ВОДА ПРЕЗ ФУНИЯ

Кана с вода

Фуния

Висока чаша

Поднос

Гъба

От каната преливаме вода в чашата през фуния. След приключване на работата избърсваме разляната вода с помощта на гъбата. Детето се учи да използва фуния, да координира движенията си и да се концентрира. Тренират се мускулите на ръцете.

РАЗБИВАМЕ ПЯНА

Поднос

Малка купа с вода

Тел за разбиване

Течен сапун

Кърпа/гъба

Добавяме сапун в купата с водата, с помощта на телта разбиваме до образуване на пяна. След работа забърсваме излятата течност по подноса с помощта на кърпа или гъба. Детето се учи да използва тел за разбиване, тренира координацията на движенията си, развива мускулите на ръцете.

КУПА С ИЗНЕНАДИ

Средна купа

Дребни фигурки

Зърна (леща, пшеница, боб)

Метла

Лопатка

Сипваме зърна в купата и слагаме в нея дребните фигурки (малки играчки, копчета, камъчета). Зърната трябва обстойно да покрият играчките. Задачата на детето е да открие дребните предмети и да ги подреди на масата пред него. Добре е дребните изненади да се сменят периодично, за да може малчуганът да остане заинтересован. След приключване на играта разсипаните зърна се събират с помощта на метличка и лопатка. С тази игра детето е концентрирано, но и отпуснато и разтоварено. Моментът на изненада поддържа неговия интерес и стимулира въображението му.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

ПРЕСИПВАНЕ ОТ КАНА В КАНА

Две малки кани за мляко;

Поднос

Зърна (леща, боб, пшеница)

Метла

Лопатка

Играта се изразява в това, детето да пресипва зърната от едната кана в другата. След приключване измитаме падналите зърна с помощта на метличка и лопатка. С това упражнение детето се учи да координира своите движения, развива самостоятелност и тренира мускулите на ръцете си.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ