Напишете дума/думи за търсене

Кога подсичането налага консултация с дерматолог?

Един от най-полезните козметични продукти за младата майка след раждането на бебето е кремът против подсичане.

Подсичането, или обривът от пелени, е често срещано явление при новородени. В сравнение с по-големите деца кожата на бебетата е по-тънка, деликатна и чувствителна, поради различната си структура. Това я прави уязвима за раздразнения и възпаления.

Има различни видове обриви, свързани с пелените. И няма универсални продукти, които да се справят едновременно с всички възможни причини за подсичането. В действителност, ако обривът не бъде идентифициран правилно, това може да затрудни лечението. Винаги се консултирайте с педиатър или кожен специалист, особено ако този вид обрив ви изглежда нов или е неочаквано упорит. Ето и видовете обриви, за които да следите.

Контактен дерматит

Причина: Самите пелени. Този най-често срещан вид обрив от памперс се причинява от влажната (заради урина и изпражнения) кожа, която е в непрекъснат контакт с пелената.

Как да го познаете: Има зачервяване и подуване на кожата в зоната и краищата на памперса, над дупето и около крачетата.

Кандидозен дерматит

Причина: Гъбична инфекция. Гъбичките растат бързо в топла, влажна среда, което прави пелените идеално място за развитието на кандидозен дерматит. Макар че гъбичките са нормална част от микрофлората на кожата ни, при подходящите условия е налице свръхрастеж, който предизвиква раздразнение и възпаление на кожата.

Диарията, високата киселинност на изпражненията, амонякът от урината, сапуните и продуктите за почистване на кожата могат да допринесат за кандидозен дерматит. Също така, свръхрастежът на гъбички върху кожата може да бъде показателен за вътрешен, стомашно-чревен микробен дисбаланс.

Как да го познаете: Кандидозният дерматит обикновено се разглежда като зачервяване и подуване в и около гънките на краката, дупето, тестисите и вулвата, а не около линиите на пелената като контактния дерматит. Може да са налице пъпки, мехури, язви, големи подутини или рани, пълни с гной. 

Алергичен дерматит

Причина: Този тип обрив на памперс се дължи на алергичен отговор, причинен от контакт с дразнител. Причината може да се крие в химикалите, които се съдържат в пелените, мокрите кърпички, лосиони, сапуни, шампоани или перилни препарати. Синтетичните аромати и консервантите са най-честите алергени в бебешките продукти.

Как да го познаете: Този вид обрив е по-трудно да се идентифицира, но се характеризира със зачерввяване и може да има места, където кожата е изтънена. Най-често се появява като зачервено, раздразнено дупе. Може да се появи навсякъде, където алергенът докосва кожата.

Бактериален дерматит

Причина: Най-честите виновници за бактериалния дерматит са златистият стафилокок и стрептококите от група А. Бактериални обриви често се появяват, когато кожата вече е раздразнена или има малки лезии и ожулвания от силно триене или от предшестващ небактериален обрив.

Как да го познаете: Стафилококовият обрив се отличава с малки или големи пълни с гной мехури, които лесно се разкъсват и образуват "медово оцветени" корички. Стрептококовият дерматит е яркочервен, добре дефиниран обрив около ануса и обичайно се простира до перинеума. Може да забележите малки лезии или ожулвания в ануса, водещи до малки количества кръв в изпражненията. Стрептококовите инфекции могат да настъпят и при по-големи деца. Обривът обикновено е сърбящ и причинява болка при изхождане.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Редовната профилактика е от решаващо значение за здраво бебешко дупе. При наличие на кандидозен или бактериален обрив консултацията със специалист е задължителна, тъй като е необходимо да бъдат предписани конкретни медикаменти, докато за алергичните обриви най-често се прилагат облекчаващи зачервяването мехлеми, докато се открие причинителят на алергията.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ