Напишете дума/думи за търсене

Традиционен рибник за Благовещение

Всяка година Благовещение се пада на 25 март и въпреки че празникът съвпада с Великденския пост, на трапезата са разрешени ястия с риба.

Освен рибник, задължително се приготвя лучник, както и постна питка, която се сервира с мед. Рибникът задължително трябва да присъства на празничната трапеза. В случая няма изисквания за вида на рибата, която се използва за приготвянето му - може да е речна или морска, според предпочитанията ви. За да го приготвите, ще ви трябват следните продукти:

1 кг риба

1 стрък праз

1 чаша ориз

1 глава стар лук

400 гр лапад или спанак

подправки - магданоз, черен и червен пипер, сол

30 мл олио

по желание 1 морков 

Начин на приготвяне:

Почистете рибата и я нарежете на шайби. Почистете и нарежете на ситно праза, лука, лапада, моркова и магданоза. Загрейте олиото. Задушете в него моркова, след това добавете лука и праза. След 2 минути сложете и ориза. Най-накрая трябва да прибавите спанака или лапада, след което да добавите рибата и подправките. Задушете ястието за 3 минути, след което го запечете за около 30 минути в предварително загрята фурна. Въпреки че рибникът е традиционно ястие за Благовещение, на трапезата може да се сложи и друго предложение с риба.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ