Напишете дума/думи за търсене

10 симптома за заразяване със скарлатина

Скарлатината се характеризира с яркочервен обрив, който засяга по-голямата част от тялото. Почти винаги включва възпалено гърло и висока температура.

Въпреки че преди време скарлатината е смятана за сериозна детска болест, антибиотичното лечение я е направило по-малко опасна. Все пак, ако не се лекува, може да доведе до по-сериозни състояния, които засягат сърцето, бъбреците и други части на тялото.

Скарлатината се причинява от Бета-хемолитични стрептококови бактерии - група А. Повечето хора, които имат инфекция на гърлото от тази бактерия, не развиват скарлатина. Въпреки това около 10% са чувствителни към токсините, отделяни от бактериите, и могат да причинят малки червени и сливащи се петна по кожата.

Тази бактерия е същата, която причинява артрит, пневмония, ендокардит и някои кожни инфекции като импетиго и еризипел (червен вятър). Инфекцията се разпространява от един човек на друг чрез малки капчици, отделяни от заразен, когато кашля или киха. Инкубационният период обикновено е от два до четири дни.

Какви са симптомите:

Кожен обрив

Обривът изглежда като слънчево изгаряне и на пипане е грапав. Започва от лицето или шията и се разпространява към тялото, ръцете и краката. Ако се използва натиск върху зачервената кожа, тя избледнява.

Червени линии

Кожните гънки около слабините, подмишниците, лактите, коленете и шията обикновено са по-наситено червени в сравнение с други области на обрива.

Зачервено лице

Лицето може да изглежда зачервено, с очертан блед пръстен около устата.

Ягодов език

Езикът обикновено изглежда червен и подпухнал и в повечето случаи повърхността му побелява веднага щом се появи заболяването.

Температура около 38 градуса или по-висока, често с втрисане.

Затруднено преглъщане.

Увеличени лимфни възли на шията, които са чувствителни при допир.

Гадене и/или повръщане.

Болка в корема.

Главоболие и болки в тялото.

Обривът и зачервяването по лицето и езика обикновено продължават около седмица. След като тези признаци и симптоми изчезнат, кожата, засегната от обрива, започва да се лющи.

Децата на възраст между 5 и 15 години са по-склонни от други хора да се разболеят от скарлатина. Микробите от скарлатина се разпространяват по-лесно между хора, които са в близък контакт, като членове на семейството, групи в детски ясли и градини или между съученици. Възможно е да се разболеем от нея повече от веднъж.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ