Напишете дума/думи за търсене

Чрез метода на "продължителното чакане" на д-р Фарбър детето се учи да заспива само

Американският специалист Ричард Фърбър, който има клиника за деца с разстройство на съня към педиатричната болница в Бостън, е разработил програма, с която децата се научават да се унасят сами и да бъдат спокойни през цялата нощ. И всичко това само за 1 седмица!

Според Фърбър събуждането между фазите на съня е абсолютно нормално - възрастните веднага се потопяват отново в дрямка, но много деца, свикнали, например, да заспиват през деня на ръце, изискват същото и през нощта. Това се нарича "негативна асоциация със съня". Изходът е да се научи детето да заспива самостоятелно по метода на "продължителното чакане".

Какво представлява той?

Слагате детето в леглото в обичайното време и провеждате "ритуал": галите го или играете на спокойна игра. После излизате от стаята, изключвате светлината и затваряте вратата. Въпреки капризите на детето, в първата вечер не отивате при него в продължение на 3 минути. После влизате, успокоявате го и отново излизате.

На следващата вечер отивате след 5 минути, на третата и следващите - след 7 минути. По същия начин действате и през нощта, ако детето се събуди.

Всяка вечер интервалите трябва да се увеличават: на втората – 5/7 /10 минути; на третата – 7/10/12 и така нататък до 20/25/30. В книгата си "Сънят на детето. Решение на всеки проблем" Фърбър подчертава разликите между своя подход и бабешкия метод "нека си поплаче". Ето какво разказва той.

Метод за удължаване на чакането

При него има спокойствие: "Те ще се върнат, значи всичко е наред".

Навикът на заспиване се развива самостоятелно.

Влияние на нощните пробуждания: детето само "слепва". фазите на съня, тоест – събужда се в същите условия, в които е заспало.

Психическа травма в този случай е малко вероятна – бебето знае, че ще се притичат на виковете му.

Метод "поплачи си"

При него има отчаяние и безсилие: „Изоставиха ме!“.

Навикът за заспиване се формира след плач.

Влияние на нощните пробуждания: детето само „слепва“ фазите на съня, тоест – събужда се в същите условия, в които е заспало.

Психическа травма в този случай е вероятна – детето се чувства изоставено.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

От голямо значение за по-лесното заспиване на бебето е дневният му режим. Важно е да му осигуряваме достатъчно движение, докато е будно, като в същото време се стараем да не го превъзбуждаме - особено вечер. Препоръчително е да го слагаме да си ляга по приблизително едно и също време, като преди това извършваме един и същ ритуал. Той може да включва хранене, къпане, кратка игра. Важно е обаче да не позволяваме да асоциира нашето присъствие, храненето или гушкането със заспиването. По тази причина е хубаво последното кърмене преди сън да бъде максимално отдалечено от лягането.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ