Напишете дума/думи за търсене

8 храни, които да не даваме на детето под 1 година

Добре е в детското меню да се избягват консервирани храни, колбаси, бонбони и рафинирани продукти до навършване на една година.

Това е нещо, което всеки родител знае, но се оказва, че има продукти, които на пръв поглед са полезни и дори здравословни, но за бебета те не са препоръчителни. Ето някои от тях:

Гъби

Гъбите съдържат твърде много растителни влакна, които се възприемат трудно от детското стомахче и дразнят лигавицата на червата. В менюто на децата е добре да се въведат след навършване на 3-годишна възраст.

Ядки

Ядките са високоалергична храна, която организмът на дете под 3 години не може да усвои.

Цвекло

Цвеклото съдържа доста пектин, както и много фибри. Това го прави непригодно за храна на деца по-малки от годинка. Цвеклото носи и риск от алергия, когато се дава на малки деца в суров вид, но е възможно да се предложи в задушен или сварен вариант след 10-я месец.

Червени чушки

В суров вид преди навършване на година и половина не се препоръчват, тъй като съдържат прекалено много фибри, които биха раздразнили нежното бебешко стомахче.

Консервирани зеленчуци и туршии

Те нямат никаква полезна хранителна стойност за малкото дете, трудно смилаеми са и съдържат прекалено много сол, което може да доведе до усилена перисталтика, колики и газове.

Домати

Доматите са храна, предизвикваща алергии при бебетата и са трудно смилаеми. Когато започнете да давате домати на детето си, избирайте по-сладки сортове и задължително ги поднасяйте обелени.

Репички

Те предизвикват газове и тежест в стомаха.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Субпродукти

Ястия, приготвени от субпродукти, не бива да се дават на деца преди навършване на година и половина. Те съдържат големи количества пуринови баси, което е предпоставка за отделяне на високи нива на пикочна киселина при разграждането им. Този процес е пряко свързан с дейността на бъбреците и отделителната система и ги натоварва излишно.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ