Напишете дума/думи за търсене

Най-простите играчки са най-полезни за децата

Педиатри установиха, че най-подходящите играчки за децата и тяхното здравословно развитие са тъкмо обратното на модерните скъпи джаджи.

Американската асоциация на педиатрите (ААП) публикува ново изследване относно най-добрите играчки за детското развитие - и, представете си, в списъка им не фигурират неща, които имат екран или работят на батерия. Оказва се, че най-простите играчки - кукли, конструктори, топки и др. - имат далеч по-добър ефект за децата, отколкото онези заплашителни, късащи нервите купчини от святкащи електроники, пеещи песнички на чужди езици или издaващи писукащи звуци.

“Играчките неизбежно се променят заедно с развитието на пазара. Но не трябва да позволяваме да бъдем подведени от умелите маркетинг трикове, според които виртуалните или дигиталните платформи са много по-образователни”, твърди Алея Хейли - главният автор на проучването. “Според проведеното изследване децата не се нуждаят от скъпи лъскави играчки. По-простото е по-доброто в този случай.”

Малките деца се нуждаят най-вече от играчки, с които да развиват социалните си умения и които дa ги окуражават да създават нови приятелства. Също така, подходящи за тях са и играчки, които развиват техните езикови умения, тяхната физика, и ги предизвикват към критично мислене и намиране на решение на някой проблем. Погледнато от тази позиция, ще се съгласите, че неща като най-обикновена топка и кукла изпълняват повече точки от списъка, отколкото дигитализираните екрани, които всъщност изолират децата едно от друго.

“Най-добрите играчки са онези, които подкрепят връзката дете-родител. Няма как да получиш същото изживяване от екрана на таблета. Магията се случва само когато децата играят с родителите - независимо дали се вживяват в някакви роли с куклите, строят кули от конструктор или редят пъзел заедно.”

Резултатите от проучването доказват, че онези високо технологични “образователни” играчки, промотирани от рекламните компании, имат много недостатъци сравнено с най-обикновените играчки.

“Колкото повече научаваме за начините, по които се развива мозъка, толкова повече разбираме за необходимостта от игри, основаващи се най-вече на комуникация с други хора. Не съществува приложение или видео игра, която може да замени безценната връзка която изгражда с най-обикновените играчки“- твърди Хейли.

В проучването са включени и насоки за родителите и педиатрите - съветите са да се избягват играчки, които промотират полови или расови стереотипи, както и такива, които не поощряват общуването с други хора. Вместо това, далеч по-добър избор, са играчки, които събуждат креативност и междуличностни взаимоотношения.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Накрая се предоставя списък с най-добрите играчки, сред които фигурират: кукли и екшън фигурки, колички, конструктори, пъзели, карти за настолни игри, колела, триколки, топки и материали за рисуване.

Примери за съвременни играчки, които не са подходящи са: таблети, екрани, електронни игри, телефони, лаптопи, играчки със светлини и звуци, както и всякакви играчки, които заместват връзката човек-човек, например мечка, която чете приказки.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ