Напишете дума/думи за търсене

Общуването с бебето е ключово за неговото развитие

Връзката между майка и дете е изключителна и много специална. Тя формира живота на човека.

Тя е първото нещо, което бебето познава още от утробата и първият му досег с външния свят. За детето майката не е просто човекът, който му осигурява храната, а много повече. Тя е обич, закрила, утеха и подкрепа. Бебето има нужда от сигурна физическа и емоционална връзка с нея. Ако тази връзка е силна, то се чувства защитено и изследва света уверено, защото знае, че винаги може да намери безопасно място при мама.

От силата на тази връзка зависи здравословното развитие и успеха на детето години напред. Когато се чувства сигурно привързано, се научава да възприема положително себе си и околния свят, да се доверява, да се свързва с другите хора и да формира добри взаимоотношения. Когато порасне, се превръща в здрав и щастлив възрастен.

Много хора погрешно смятат, че на жените е вродено да имат майчински инстинкт и той автоматично се задейства с раждането. В действителност майчинските чувства се градят постепенно. Ето как можем да насърчим свързването с бебето.

1. Бременност

През първите месеци на бременността бебето може да изглежда „нереално“ за бременната жена. Как може да се свържеш с нещо, което не виждаш? Въпреки, че остава скрит обаче, организмът на бебето е в постоянна връзка и обмен с този на майката. Нейните навици стават жизненоважни за бебето, защото здравословното му развитие зависи от това какво тя яде, колко се движи, дали пуши и пие алкохол.

С напредването на бременността и усещането на първите движения в корема представата за бебето става все по-реална. Междувременно новороденото също научава много за мама. То може да разпознава нейния глас, миризма и дори може да усеща нейните чувства. След петия месец от бременността прекрасен начин бъдещите майки да се свържат с бебето е да му поговорят или да му попеят, знаейки, че то наистина ги чува.

2. Контакт "кожа в кожа"

Моментът, когато майката за първи път види и поеме в ръце своето бебе е много емоционален и ключов за връзката. Ако медицинското състояние го позволява, специалистите препоръчват новороденото да се сложи върху гърдите на майката непосредствено след раждането. Контактът "кожа в кожа" успокоява бебето, регулира дишането и пулса и му помага да свикне по-лесно с рязката промяна в средата. Майката също се чувства по-спокойна. 

3. Кърмене

Кърменето е един от най-естествените начини за свързване. Докато кърми своето бебе, майката го гушка, гали, среща неговия поглед, говори му или пее. Това е много специално и интимно изживяване между родител и дете, при което те се опознават и напасват един към друг.

По време на кърмене в тялото на майката се отделя хормонът окситоцин, наречен още "хормона на любовта", който допринася за понижаване на стреса от майчинството и изграждане на любвеобилна връзка с бебето.

4. Откликване на нуждите на бебето

Бебетата имат нужда да бъдат нахранени, когато са гладни, и утешени, когато са неспокойни. Плачът е единственото средство, с което те разполагат в началото, за да изразят нуждите и емоциите си. За да се формира сигурна привързаност, бебето трябва да е уверено, че майка му бързо ще откликне на неговия плач, ще го гушне, ще му попее или ще го поноси на ръце, за да усети успокояващата й близост. Процесът е двустранен – чрез грижата новороденото се свързва с майката и тя също с него.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

5. Общуване

Общуването с бебето е ключово за неговото развитие. То има нужда от това някой да му говори, да го гледа в очите, да му се усмихва или да му прави смешни гримаси, които в последствие да имитира. Срещането на погледите на майката и бебето е особено важно за формирането на силна връзка, както и за правилното развитие на мозъка. В първите седмици новороденото не е способно видимо да реагира на майчините думи и поглед, но изследванията показват, че то ги усеща и предпочита.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ