Напишете дума/думи за търсене

Качественият сън на бебето помага за неговия растеж

Качественият сън на бебето помага за неговия растеж и развитие. През първите месеци след раждането за родителите на новороденото е истинско приключение да го приучат да спи по цяла нощ.

Причини за нездрав сън у бебетата може да са глад, нужда от смяна на памперс, ако в стаята е твърде топло или твърде студено, ако дрешките му са неудобни, ако е шумно, ако е настинало и има температура, ако го мъчат колики и други.

Фази на съня при бебета

Нормално е бебетата да се будят през нощта. Някои заспиват отново, но други плачат и събуждат родителите си. Много бебета се научават да спят през цялата нощ по време на първата си година. Преди да заспи дълбоко, детето минава през няколко фази на съня. Отпуска се в ръцете ви, очите се затварят, на лицето се появява блажена усмивка, но щом се опитате да го сложите в леглото – веднага се събужда и плаче.

Причината? Просто не е заспало дълбоко. Но ако изчакате, докато движенията на крайниците му спрат, юмручетата се отпуснат, ръцете са като парцалени, няма вече гримаси на лицето, клепачите не се движат – това е фазата на дълбок сън. Сега можете спокойно да го сложите в леглото. Повърхностният сън продължава около 20 минути.

Друга особеност на съня на бебето е, че има нужда от външни елементи, които да му помогнат да заспи, например сучене, люлеене на ръце, возене в количка, масаж, завиване с любимото му бебешко одеялце, четене на приказки, пеене на приспивни песнички, използването на така наречените бели шумове, повиване, хранене, баня преди сън и други.

За лесно приспиване, за здрав и дълбок сън на бебето, трябва да приемем, че това е част от родителската грижа, която трябва да включва спокойна обстановка у дома през деня, игри и любов.

Бебето обича постоянството и определени ритуали за приспиване. Въпреки това е хубаво да го научите да заспива по различни начини.

Ето няколко съвети, които дават добър ефект за лесно приспиване на бебе:

Приспиване с люлеене – носене на ръце, в слинг, в количка, в легло-люлка, в люлеещ се стол или возене с кола, разхождайте се из къщата. С напредването на възрастта нуждата от постоянно движение за приспиване ще намалее.

Кърмене – нахранете бебето леко и бавно и след това го върнете в креватчето.

Заспиване с един от родителите – можете да се опитате да се увиете около него като гнездо, да го галите по главичката и гръбчето или да му приложите лек масаж.

Повиване – леко повиване на ръчичките или повиване с пелена при новородени, за да не се будят от собствените си хаотични движения, повиване с любимото му бебешко одеяло.

Звуци – пеене на приспивни песнички. Майчиният глас е успокояващ за бебето. Използвайте различни песнички, за да го приспите. Можете да използвате и така наречения "бял шум". Редица играчки и електронни устройства се продават, като "залъгалки за бебе" или "бебешки звукови машини".

Светлина – през деня е хубаво излагането на слънчева светлина, което подобрява съня на бебето. Избягвайте изкуствената. Препоръчително е вечер да използвате по-слаба светлина.

Опитайте се да изградите рутина, която носи успокояващ ефект за бебето. Например – къпане, масаж, хранене, приспивна песничка или четене на приказка. Слагайте го да спи по едно и също време. Регулярните дрямки помагат на бебето да получи необходимата доза сън.

Вашият инстинкт ще ви подскаже най-добре какво да правите. За приспиването на вашето дете се вслушвайте и в неговите реакции. Правете това, което му е приятно. Както всички хора, така и то носи своята индивидуалност и с действията си ще ви подскаже как точно да подхождате към него.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ