Напишете дума/думи за търсене

10 поверия, свързани с Великден

С наближаването на Възкресение Христово ви представяме някои от най-важните неща, които според родните традиции трябва да спазваме на този ден.

Ето 10 народни поверия за Великден.

1. Всички знаем, че първото яйце, което боядисваме, трябва да е червено. С него се рисува кръстче по челото на всички членове от семейството, като се започва от най-малкото дете. След това се поставя пред иконата в дома и престоява там до следващия Великден.

2. Има и поверие, според което по едно червено яйце се дава на всеки гост, който е пристигал у дома за Великден. Така богатството няма да ходи в други къщи.

3. В някои части на България се вярва, че черупките от яйцата имат магическа сила. Използвали са се при баене против уроки, а също така за лечение на различни болести.

4. Предците ни считали, че жени, които дълго време не успявали да забременеят, трябва да преспят една нощ с червено яйце в пазвата. Така догодина ще се радват на своя рожба.

5. Повечето от нас смятат, че Великден е три дни, но всъщност са седем – известни като Светлата седмица.

6. Цели четиридесет дни след Великден православните християни се поздравяват помежду си с поздрава "Христос воскресе!" и отговора "Воистина воскресе!".

7. Дете, родено през Страстната седмица или на самия Великден, ще се радва на крепко здраве и голям късмет.

8. Според поверието, ако на Великден някой – стар приятел или дори човек, когото не обичате, ви помоли за услуга или ви поиска прошка, трябва да помогнете и да бъдете добри християни.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

9. Ако искаме успех и късмет през цялата година, то в този ден трябва да облечем нови дрехи.

10. Наберете си букет от здравец на Великден, защото той ще ви носи здраве и дълголетие. Вярва се, че именно на този ден растението притежава магически сили и лекува всякакви болести.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ