Напишете дума/думи за търсене

15 начина да отгледате щастливо дете

Всеки родител иска да вижда детето си усмихнато и щастливо.

Ето 15 идеи, с които можете да му осигурите едно радостно и безгрижно детство.

1. Показвайте на детето си, че го обичате – винаги и безусловно. И любовта няма нищо общо с неговите постъпки.

2. Не пропускайте ден, без да го похвалите – без значение дали е успяло да се справи самичко с нещо или просто е положило усилия. Нека всяко постижение (дори и най-малкото) бъде отбелязано с похвала – така детето ще знае към какво да се стреми.

3. Не бързайте да го порицавате, когато е сгрешило – нека малкото знае, че всеки може да направи грешка (дори и големите хора), но допусне ли я, трябва да поеме отговорност за действията си и да се постарае да я поправи.

4. Окуражавайте го да опитва нови неща – всяко ново умение, което усвоява му дава възможността да се почувства гордо от това, че се е справило. Нека усеща вашето одобрение и подкрепа, дори ако се притеснявате за него (например при първите му опити да се покатери самичко на пързалката).

5. Изслушвайте търпеливо какво иска да сподели - без значение дали ще разказва поредните приключения на любимия си анимационен герой, или какво е станало днес в детската градина. Няколко минути на ден са достатъчни, за да усеща детето ти, че уважавате чувствата му и се интересувате от всичко, което се случва с него. Децата, към които се отнасят с уважение, на свой ред свикват да уважават и зачитат чувствата на околните.

6. Бъдете позитивни – не се фокусирайте над поредната беля, която детето е направило. Вместо това опитайте да отбележите, че се е държало добре на масата или че се е извинило на приятелчето си след бурния им спор.

7. Оставето го да поеме отговорност – нека помага у дома, когато изяви желание. Усещането, че прави нещо "като мама и татко", му помага да изгради нужната доза самоувереност.

8. Дайте му възможност за самостоятелен избор – нека само решава коя блузка иска да облече за детското парти или за училище.

9. Забавлявайте се заедно - смейте се, лудувайте винаги, когато има възможност за това. Малчуганите са винаги готови за игри и закачки. Освен радостта от веселбата обаче, игрите всъщност им помагат да опознаят света около себе си. Ние, възрастните лесно причисляваме играта към графата "губене на време". Детето обаче се нуждае именно от това време, в което да фантазира, експериментира и да се учи да общува.

10. Окуражете го да открива нови приятелства.

11. Помогнете му да преодолее страховете си. Бъдете на разположение – поговорете с него внимателно, като покажете, че приемате сериозно всички негови тревоги. Не му се присмивайте!

12. Създайте му усещане за сигурност. Децата се нуждаят от нещо много простичко и лесно, за да се чувстват в безопасност под грижите на мама и татко. Всичко, което трябва да направите за целта, е да изградиште детския режим: хранене, лягане, разходки в определени часове. Рутината помага на детето, като му дава усещане за сигурност и предсказуемост.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

13. Четете му книги. Най-хубавият начин да запазите през годините онази невероятна близост и привързаност, която се заражда през бебешките месеци. По една приказка за лека нощ всяка вечер ще развие детското въображение и ще му помогне да заобича книгата.

14. Опитайте да погледнете през детските очи – малчуганите виждат във всеки миг от живота си възможност за забавления и приключения, без значение с какво са се захванали. Опитвайте понякога да смените перспективата, припомнете си безгрижните детски дни. Оставете, например, детето да си поиграе до насита във ваната - снабдете го услужливо с достатъчно играчки и се забавлявайте заедно.

15. Забранявайте и отказвайте, когато се налага. Децата се нуждаят от ясни граници и правила - какво може и какво не е приемливо. Когато поставяте ограничения обаче, не го правете ядосани или за наказание. Правилата са в интерес на детето – обяснете му добре още отначало защо са нужни и му съчувствайте, когато неминуемо се сблъскате с неговото огорчение.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ