Напишете дума/думи за търсене

Какво трябва и не трябва да правим по време на Страстната седмица?

Днес е Велики понеделник - първият ден от Страстната седмица или седмицата на страданията – последната от живота на Исус Христос.

Освен множеството църковни ритуали и служби, които се извършват в тези дни, има и обреди, които се извършват в домашна обстановка. Трябва да се спазват и някои забрани.

Така например, първите три дни от Страстната седмица – Велики понеделник, Велики вторник и Велика сряда, са отредени за разтребване вкъщи, като на рутинната дейност се придава и символично пречистващ характер – вярва се, че осигурява здраве.

На някои места в България на Велики вторник момите носят в пълно мълчание вода от три кладенеца и я прибират на скришно място. За мълчаната вода се вярва, че има тайнствена сила и помага за изцеление.

На Велика сряда жените не трябва да вършат никаква домакинска работа – да не тъкат, да не шият и предат, дори и да готвят. Чистенето в този ден вършат мъжете.

На Велики четвъртък се спазва строга забрана за работа. Тогава се боядисват великденските яйца. На този ден се става рано, а навремето децата дебнели коя кокошка първа ще снесе. Това яйце се боядисвало първо в червено. С първото боядисано яйце, още докато не е изсъхнало, се натъркват бузите и челата на децата за здраве. Който не успее да боядиса яйцата в четвъртък, може да го направи и в събота.

Разпети петък е ден за душевно пречистване. На същия този ден Исус бил погребан.

Преди изгрев слънце на Велика събота се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаците. Посещават се гробищата, като жените раздават за починалите свои близки от яйцата и хляба.

Хлябът не се реже, а се разчупва. Смята се, че и той има душа. Има различни по форма и предназначение великденски хлябове: кръгли, продълговати, краваи, за кумове, за семейството.

Не успелите да боядисат яйцата в четвъртък могат да направят това в събота.

В неделята след Великден не се ходи на гробища и не се прави помен за починалите.

Страстната седмица за православните християни започва от понеделник, след Цветница. Тези 7 дни са кулминацията от Великия пост и са посветени на възпоменанията за последните мигове от земния живот на християнския спасител Исус Христос - неговите страдания, кръстна смърт и погребение. Всеки от тези 7 дни се нарича Велик - Велики Понеделник, Велики Вторник и т.н.

Седмицата се явява последна от Великденския пост и на всеки един ден от нея се извършват специални служби от църквата. Според православния календар седмицата приключва с Великден.

На старобългарски език “страст” е “страдание“. Дните на Христовите страдания от влизането на Исус Христос в Йерусалим за Пасха до неговата смърт са наречени “страстна седмица“.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ