Напишете дума/думи за търсене

Как да закаля детето?

Пребиваването на открито е най-обикновената и разпространена форма на закаляване през цялата година.

Свежият въздух подобрява окислителните процеси в тялото, действа благоприятно на нервната система. Въздушните процедури се провеждат под формата на разходки и игри на открито. През лятото те могат да започнат след изписване от родилния дом, а през хладните сезони – след 10-12-ия ден до първия месец при температура на въздуха 10-12 градуса.

Въздържайте се от разходка само при силен снеговалеж, дъжд, мъгла, силен вятър. Малките бебета трябва да се извеждат при температура над 0 градуса, а към края на първата година дори при около и над –5 градуса. Свежият въздух приспива бебетата, поради което е добре те да са в специален спален чувал или завити във вълнено одеяло.

Въздушни бани в стаята могат да се провеждат още през първото шестмесечие. Във времето за смяна на памперса оставяйте детето да рита голо при стайна температура, отначало по няколко минути, а след това увеличавайте времето до 10-15 минути. Така бебето постепенно ще свикне да понася по-лесно по-ниските температури. През второто полугодие въздушни бани могат да се провеждат на открито при температура не по-ниска от 20 градуса. Детето може да играе голо на двора или в парка върху одеяло. Ако започне да потреперва, киха, посинява, трябва да се облече.

Водните процедури започват от третия-четвъртия месец. Най-лесни са обтриванията с мека кърпа, натопена в хладка вода. Всички деца харесват обливанията със слънчева вода. Отначало тя трябва да бъде с температура 36 градуса, като за децата над 1 година постепенно се намалява до 28 градуса.

Слънчевите бани са прекрасно средство за укрепване на детския организъм. При кърмачета се препоръчва само частично излагане на слънце на крачетата и ръчичките. След първата година може да се излага цялото тяло на детето, като на главичката му трябва да има лека памучна или ленена шапка. Тук в пълна сила важи правилото за постепенност. Започнете с 2 до 5 минути и постепенно увеличете престоя на слънце до 30 минути. Русите със светла кожа деца по-лесно изгарят. Слънчевата баня завършва с обливане с хладка вода.

Слънчевите бани може да се проведат на море, на планина и у дома. В планината въздухът е чист и богат на ултравиолетови лъчи, които съдействат за образуване на витамин Д в кожата. Ако решите да отидете с детето на море, подгответе детската кожа предварително, като започнете слънчевите бани у дома. Не забравяйте слънцезащитен крем с подходящи съставки, предпазващи от ултравиолетови лъчи.

Деликатната детска кожа е в пъти по-уязвима към слънчевите лъчи в сравнение с тази на възрастните. Важен факт, който ще споменем е, че между 50% и 80% от кожните увреждания, причинени от ултравиолетови лъчи, се случват в периода на детството и юношеството.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Слънчевите изгаряния по кожата в детството увеличават до два пъти риска от рак на кожата в по-зряла възраст. Защитата за детската кожа е важна не само по време на пролетната разходка или лятната ваканция на плажа, но и по време на всички дейности на открито, които извършва детето. При облачно време също могат се наблюдава високо ниво на ултравиолетовите лъчи.

За децата се препоръчва употребата на широкоспектърен слънцезащитен продукт с фактор SPF 50+. Също така слънцезащитните продукти трябва да се нанасят на всички открити зони от тялото, за да се осигури надеждна защита от слънчево изгаряне за детето.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ