Напишете дума/думи за търсене

10 начина за развиване на когнитивните умения на детето

Когнитивното развитие се отнася до интелектуалните умения на детето. Включва начина, по който то обработва информация, неговото разбиране на понятията, способността му да учи и да се изразява чрез експресивен и възприемчив език.

Ето 10 лесни дейности за когнитивно развитие за деца в предучилищна възраст:

1. Четене

Има малко дейности, които ще изградят когнитивни умения у децата в предучилищна възраст със скоростта, с която четенето може да повлияе върху тях.

Ежедневното четене на вашите деца е от решаващо значение и ще бъде разликата между дете със силно развит речник и дете с базов запас от думи.

Докато четете на децата си, вие развивате:

Неговият речник;

Езикови модели;

Умения за мислене;

Писмени умения;

Способности за решаване на проблеми;

Обхват на вниманието;

Памет;

Умения за слушане;

2. Общуване

Езикът е един от най-важните аспекти на когнитивното развитие в ранното детство. Най-добрият начин да го изградите е да изложите детето си не само на слушане на езика, но и на използването му.

Вие сте основният източник на езика на вашето дете в ранните години и затова е важно да го използвате по граматически правилен и стимулиращ начин. Вашето дете ще се научи да говори, като ви имитира.

Говорете с детето си през цялото време, при всяка възможност, която имате. Говорете с него в колата, във ваната, докато приготвяте вечеря и докато играете.

Колкото по-малко време губят децата, гледайки телевизия и други екрани, толкова повече те ще участват в разговор с вас и другите около тях. Общуването е от решаващо значение за подпомагане на когнитивното развитие на детето.

3. Детски стихчета

Детските стихчета са повече от просто забавно занимание, което децата харесват. Те всъщност са силно стимулиращи и страхотна когнитивна дейност за малки деца и такива в предучилищна възраст.

Те учат децата на езикови модели и развиват речника. Най-важното е, че те изграждат слуховите перцептивни умения на детето – като слухова памет и т.н.

4. Мисловни игри

Мисленето е важно умение за възрастните и умение, върху което трябва да се работи активно. Много възрастни се борят да мислят „извън рамки“, да измислят решения или да мислят критично.

Мисловните игри имат конкретното намерение да работят върху уменията на вашето дете от по-висок порядък на мислене и да развиват умения за критично мислене.

5. Творчески дейности

Децата прекарват голяма част от времето си естествено в творчески дейности, независимо дали рисуват или създават нещо с материали. Дори измислянето на игра по време на друга игра е форма на творческо изразяване.

Всеки път, когато детето използва творческия си ум, то изгражда своите когнитивни умения.

Креативността всъщност не е умение, което можеш да преподаваш, а по-скоро умение, което можеш да „запалиш“. Това, от което се нуждаят децата, е възможност да бъдат креативни. Те се нуждаят единствено от материали, стимулация и време. Оттук нататък творческият процес е естествен.

6. Дейности за решаване на проблеми

Решаването на проблеми е друга област, с която много по-големи деца, както и възрастни, се борят. Днес има малко професии, които да не разчитат на способността на човек да решава проблеми.

Това е умение, което може да се преподава от най-ранна възраст с много прости дейности за решаване на проблеми и забавни игри.

Красотата на решаването на проблеми в ранна възраст е, че децата обикновено не разглеждат проблемите като проблеми, а по-скоро като предизвикателства, които трябва да бъдат преодолени.

7. Пъзели

Пъзелите са едно от любимите занимания на децата. Те изискват толкова много концентрация и усилия, както и постоянство за завършване.

Децата, които решават пъзели, мислят дълбоко и изграждат интелектуалния си капацитет.

Най-важното нещо, което трябва да запомните, е, че пъзелът трябва да бъде предизвикателен, но изпълним. Изберете такъв, който е подходящ за възрастта на вашето дете. Колкото по-малко е вашето дете, толкова по-малко парчета трябва да има пъзела и толкова по-големи трябва да са те.

Трябва да видите детето си как се предизвиква да го завърши и отделя известно време за това, но то не трябва да бъде разочаровано или да не може да го подреди. Когато детето ви стане по-уверено с тях, то ще започне да търси по-големи и по-сложни пъзели.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

8. Движение

Движението е отлична идея за стимулиране на растежа на мозъка. Движението събужда, нулира и зарежда отново с енергия мозъка. Помага за развитието на детето по два начина.

Първо, развитието на грубата моторика и фината моторика помага на децата за цялостното им развитие. Второ, можете да използвате паузи за движение по време на всяка дейност, за да възстановите концентрацията на детето си.

Само две минути извършване на физическа активност или тичане навън могат да позволят на детето да продължи да се концентрира и да завърши дейността, върху която е работило.

9. Ролева игра

Ролевата игра е, когато децата участват в игра на преструване или измисляне, използвайки обекти за представяне на други обекти. Например дете, което използва своя играчка като мобилен телефон.

Ролевата игра е много естествена за детето и е изключително креативна форма на игра, която ще развие интелектуалните умения на вашето дете. По време на този вид игра децата постоянно мислят за нови начини да изиграят своя свят, за да го осмислят.

Ролевата игра е следващата стъпка от функционалната игра, при която детето ще използва подходящ предмет – например телефон играчка като истински телефон.

Единственото нещо, от което децата трябва да участват в символична игра, е достъпът до материали, играчки и много свободно време.

10. Подходящи за развитието играчки

Обкръжението на детето може значително да повлияе на това, колко стимулация получава.

Те не се нуждаят от фантастични играчки или оборудване – само основни образователни играчки, като дървени блокчета, Лего, тесто за игра, книги, строителни материали и естествени материали.

Опитайте се да промените преживяванията на детето си, като предлагате различни манипулации. Например, играйте с Lego, а след няколко дни го сменете и предложете дървен конструктор. Това ще насърчи детето ви да мисли за нови и различни начини за игра и творчество.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ