Напишете дума/думи за търсене

Детето не следва напътствия. Как да подходя?

Колко пъти сте се вбесявали, че детето не прави нещата, които сте поискали от него?

Ядосвате се, че сякаш думата ви не значи нищо, че говорите сякаш на стената или пък се разсейва твърде много и се налага да повтаряте едно и също до безкрай. 

Понякога не става дума за нежелание, а за трудност, която детето среща, за да изпълни напътствие, което бързащият родител изстрелва в пространството. Учителят също може да даде накуп инструкции за изпълнение на няколко задачи, но не всички деца ще чуят и разберат какво се иска от тях. Често родители и учители са прекалено многословни и дават твърде много напътствия едновременно, без да си дават сметка, че мъниците просто не могат да запомнят толкова много информация наведнъж. Истината е, че повечето възрастни също биха се затруднили да запомнят всичко, ако някой срещу тях им изреди набързо куп задачи, а те нямат лист и химикал, за да ги запишат.

Да изпълниш серия от инструкции всъщност изисква комплексни умения. Първо, детето трябва да разбере какво казвате, да идентифицира отделните дейности и след това да премине към изпълнение на задачата. Някои малчугани просто не чуват какво се иска от тях. Други пък не разбират или не запомнят задачите.

Вместо да се ядосвате на сина си, че ви чува чак, когато повишите тон, проверете дали наистина е изградил умения да следва поредица от инструкции или ще трябва да работите по въпроса. Не се притеснявайте, ако няма някакъв истински проблем, това се учи, както всичко останало по време на израстването на детето.

Ако детето ви още е в детската градина, под формата на игра опитайте да разберете колко добре се справя със следването на указания. Вземете кубче за игра, плюшена играчка и лист хартия. След всяка изпълнена задача, връщайте отделните елементи като ги подреждате в редичка на масата. Ето условията, които трябва да изпълни детето:

Да сложи плюшената играчка върху хартията.

Да задържи кубчето над плюшената играчка.

Да ви донесе кубчето и плюшената играчка.

Да сложи плюшената играчка на пода, а кубчето върху хартията.

Да сложи плюшената играчка и кубчето върху хартията.

Да сложи плюшената играчка върху хартията, да ви ги донесе и след това да сложи кубчето на пода.

Ако детето е по-голямо и се колебаете дали не може да следва инструкции или съвсем умишлено се разсейва и се прави, че не ви чува, също можете му приложите кратки тестове, както и да си отговорите на въпросите по-долу. Така ще разберете дали има проблем, върху който трябва да се концентрирате, или просто симулира. Изолирайте се само двамата в някоя стая, където е тихо и спокойно и няма какво да го разсейва, и поискайте да изпълни дадена задача.

Наблюдавайте го също дали ви гледа в очите, докато му давате инструкции. Има ли проблем с изпълняването на конкретна задача, без значение дали е в писмен вид или е поставена устно? Хлапето справя ли се с повечето ваши инструкции с изключение само на някои в определена област? Може ли да изпълнява няколко задания, поискани едно след друго? Говорeте с учителя дали е забелязал някакви конкретни проблеми на детето в клас, свързани с разбирането на условията на задачите.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Наблюдавайте внимателно действията на сина си, това ще ви даде информация дали той може да изпълнява поредица от действия, да идентифицира самите действия и дали погледът му шари или гледа надолу, докато му говорите. Ако вече сте установили, че детето ви има проблем с разбирането на указанията ви, и ако учителят е сигнализирал за същото поведение на сина ви в клас, със сигурност ще се появят сериозни проблеми с ученето. Има деца, за които е трудно да приложат на практика думите, които чуват в указанията на възрастните, защото не ги разбират или им е трудно да приложат на практика това, което се иска от тях. Други пък успяват да се концентрират за твърде кратко време и изпускат ключови елементи от напътствията. Липсата на концентрация неминуемо ще окаже влияние в по-нататъшното развитие на хлапето. Ако детето ви има проблеми, свързани с ученето, е важно да потърсите помощта на психолог, който да направи допълнителна оценка, за да се установи какъв точно е проблемът. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ