Напишете дума/думи за търсене

9 съвета за щастливо родителство

Умения като правене на първа крачка, усмивка за първи път и помахване за „довиждане“ са част от етапите на развитието.

Основните етапи в развитието са неща, които повечето деца могат да правят на определена възраст. Мъниците достигат ключови моменти в начина, по който играят, учат, говорят, държат се и се движат в различни етапи.

През първата година бебетата се научават да фокусират погледа си, да достигат, да изследват и да научават за нещата, които са около тях. Когнитивното или мозъчното развитие означава процес на обучение на паметта, езика, мисленето и разсъжденията. Изучаването на език е нещо повече от това да издавате звуци или да казвате „ма-ма“ и „та-та“. Слушането, разбирането и познаването на имената на хората и нещата са част от развитието на езика. По време на този етап бебетата също създават връзки на любов и доверие с родителите си и другите като част от социалното и емоционално развитие.

Начинът, по който родителите гушкат, държат се и играят с бебето си, поставя основата за това как те ще взаимодействат с тях и другите хора.

Съвети за щастливо родителство

Ето няколко предложения, които вие като родител можете да използвате, за да помогнете на бебето си през това време:

  1. Говорете с бебето си, за него гласът ви е успокояващ.
  2. Отговорете, когато бебето ви издава звуци, като повтаряте звуците и добавяте думи. Това ще му помогне да се научи да използва езика.
  3. Четете му. Това ще му помогне да развива и разбира езика и звуците.
  4. Пейте му и слушайте музика. Това ще помогне на вашето бебе да развие любов към музиката и ще допринесе за развитието на мозъка му.
  5. Хвалете бебето си и му отделяйте много обич, време и внимание.
  6. Прекарвайте време в гушкане и придържане на бебето. Това ще му помогне да се чувства обгрижено и защитено.
  7. Играйте с бебето си, когато то се чувства спокойно и в настроение. Наблюдавайте го внимателно за признаци на умора или раздразнение, за да може да си почине от играта.
  8. Разсейвайте го с играчки и го премествайте в безопасни зони, когато започне да се движи и да докосва неща, които не бива да пипа.
  9. Погрижете се за себе си физически, психически и емоционално. Родителството може да бъде трудна работа! По-лесно е да се радвате на малкото си бебе и да бъдете позитивен, любящ родител, когато и вие самите се чувствате добре.

Когато бебето стане част от вашето семейство, е време да се уверите, че домът ви е безопасно място. Огледайте за неща, които могат да бъдат опасни. Като родител вашата работа е да осигурите създаването и поддържането на безопасен дом. Също така е важно да предприемете необходимите стъпки, за да сте сигурни, че сте психически и емоционално готови за новороденото.

Ето няколко съвета за безопасност на бебето:

  1. Не разклащайте бебето си никога! Бебетата имат много слаби мускули на врата, които все още не са в състояние да поддържат главичката им. 
  2. Уверете се, че винаги приспивате бебето си по гръб и в зоната за сън няма играчки, възглавници и други предмети.
  3. Защитете бебето от пасивно пушене. Не позволявайте на никого да пуши в дома ви.
  4. Поставете бебето си в столче за кола, обърнато назад, на задната седалка, докато то се вози в кола.
  5. Предотвратете задавянето, като режете храната му на малки хапки. Освен това не му позволявайте да си играе с малки играчки и други неща, които може лесно да погълне.
  6. Не му позволявайте да си играе с нещо, което може да покрие лицето му.
  7. Никога не носете горещи течности или храни близо до вашето бебе или докато го държите.
  8. Хранете бебето си бавно и търпеливо, насърчавайте го да опитва нови вкусове, но без да го насилвате и внимателно наблюдавайте дали все още е гладно.
  9. Поддържайте бебето си активно. Все още може да не е в състояние да тича и да играе като „големите деца“, но има много неща, които може да прави, за да поддържа малките си ръце и крака в движение през целия ден. Лазенето на пода, за да се придвижва, му помага да стане силно, да се учи и да изследва.
    СНИМКИ: Unsplash
    СНИМКИ: Unsplash
  10. Опитайте се да не държите бебето си прекалено дълго в люлки, колички, седалки и проходилки.
  11. Ограничете времето пред екрана. 
  12. Уверете се, че детето ви получава препоръчаното количество сън всеки ден. За кърмачета между 4-12 месеца са нужни 12-16 часа на денонощие.
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ