Напишете дума/думи за търсене

Кога детето ми трябва да посети зъболекар за първи път?

Погрижете се за оралното здраве на детето, за да предпазите зъбите от разрушение и кариес.

Зъбната кавитация е едно от най-разпространените заболявания в детска възраст. Повече от половината малчугани на възраст между 2 и 11 години са имали кариес на своите временни зъби. Бактерия, намираща се в устната кухина, използва захарите, съдържащи се в храната, като по този начин се предизвиква зъбна кавитация. Консумирането на храни и напитки, съдържащи захари, поставя детето ви в риск от развитие на зъбен кариес. Временните детски зъби са от особено значение, защото те запазват място за постоянните зъби.

Как да защитим детето от поява на кавитация?

Започнете да миете зъбките на детето още при появата на първото зъбче

След като се появи първото зъбче в устата на детето ви, започнете да почиствате с мека четка, марля или специални кърпички, предназначени за почистване на устната кухина.

Почиствайте основно след хранене, особено преди вечерния сън.

Научете детето си да мие зъбите си два пъти на ден

Около 4-5 годишна възраст, децата могат да бъдат приучени, самостоятелно да почистват зъбите си. Уверете се, че децата мият старателно всички зъби и не позволявайте да поставят паста, повече от големината на грахово зърно. Напомняйте им да не поглъщат пастата.

Давайте храни и напитки с ниско съдържание на захар

Избягвайте сладки напитки между храненията. Колкото по-дълго се задържа захарта в устната кухина, толкова по-голям е рискът от развитие на кариес.

Не позволявайте на детето си да заспива с шише с мляко. Престоят на млякото в устата на детето цяла нощ, значително повишава риска от развитие на кариес.

Направете миенето на зъби забавно

Оставете детето само да избере своята четка за зъби в любим цвят или с герой от детско филмче. Можете да направите карта, в която детето да отбелязва кога е измило зъбите си или да залепва вътре лепенки.

Уверете се, че детето ви приема достатъчно флуорид:

Флуоридът е минерал, който предпазва зъбите от кавитация. Той се съдържа в много от питейните източници на градовете. Постарайте се да разберете, колко флуорид се съдържа в питейната или минералната вода, която употребявате.

Ако количеството не е достатъчно, уведомете вашия зъболекар и той може да назначи таблетки и индивидуално да прецени състоянието на детето ви. Започнете да миете зъбите с паста, съдържаща флуорид след 2 годишна възраст.

Както липсата на флуорид, така и приемът му в голямо количество може да увреди зъбите на детето ви. При прием на по-голямо от допустимото количество е възможно то да има по постоянните си зъби бели петна, а в по-тежки случаи да се достигне и до зъбна флуороза.

Кога детето ми трябва да посети зъболекар за първи път?

Хубаво е вашето дете да посети зъболекар около първата годинка и да опознае обстановката. Ранната профилактика може да му помогне да притежава добро орално здраве и красива усмивка.

Защо толкова рано? Какви дентални проблеми може да има моето дете?

С най-голямо значение е превенцията на денталните заболявания. Проблемите със зъбите наистина могат да започнат в най-ранна възраст. От голяма важност е кариесът на ранното детство. Когато храненето на децата е предимно от млечни продукти, предлагани с биберон, прорастващите зъби в този момент са в голям риск от развитие на кариес. Ранната дентална визита ще спомогне за превенцията на заболяването, защото децата със здрави зъби, дъвчат по-добре и се усмихват по-често. Научете вашето дете още от началото на добри стоматологични навици.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Кога трябва да се прекъсне храненето с шише или биберон?

Децата трябва да бъдат отказани от този начин на хранене между 12-14 месечна възраст.

От 6 месечна възраст до 3 години детето ви ще има чувствителни венци в периодите, когато зъбите са в растеж. Много от родителите използват с успех чесалки за зъби, охладени пръстени или дентални кремове, които се втриват в болезненото място. Тези методи облекчават симптомите, при нужда се използнат и обезболяващи средства след консултация с педиатър или стоматолог.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ