Напишете дума/думи за търсене

Как да науча бебето да заспива само в леглото си?

За всеки родител е мечта да има бебе, което да заспива само в леглото си още от най-ранна възраст. Постижимо ли е обаче това? Ето някои варианти.

Методът на оставяне бебетата да плачат

Никой родител не иска да стои безучастно и да слуша плача на бебето си, но това е планът с метода на пълен плач. Това означава, че не отговаряте на тяхното плачещо обаждане веднага. Вместо това давате възможност самостоятелно да премине през този момент. За мнозина обаче този твърд подход без отговор изглежда нараняващ.

Да се отговаря ли във всеки момент на плач?

Включването в действие за всеки един изблик създава модел, който в крайна сметка може да бъде трудно да се прекъсне. Не искате бебето да разчита всеки път на вашия отговор, за да заспи. Постоянното влизане и излизане от стаята при всяко надникване няма да помогне на вашето бебе да се научи да спи.

Методът на "постепенното изчезване"

По-нежен метод за обучение на сън одобрен от Американската академия по педиатрия (AAP) се нарича метод на постепенно изчезване. С този подход бавно увеличавате колко дълго чакате, за да отговорите на плачещото бебе. Концепцията насърчава утеха и свързване докато детето се учи как да се успокоява и да заспива само.

Постепенно оставяте бебето да плаче още малко. Ако изчакате две минути през първата нощ може би ще го направите три или четири минути няколко нощи по-късно и продължете да удължавате. В крайна сметка вашето бебе ще се научи да заспива само без посещение. Проучване от 2016 г. показа, че бебетата, които са се научили да се самоуспокояват, заспиват 15 минути по-бързо от тези, които не използват методи за обучение на сън. Изследователите установяват, че методът на изчезване не е довел до неблагоприятни реакции на стрес или дългосрочни ефекти върху децата.

Когато отворите вратата на стаята стремете се да се движите с тиха стъпка. Оставете светлините изключени. Поддържането на стаята малко по-тъмна изпраща съобщение, че все още е време за сън което е крайната цел. Присъствайте тихо. Говорете с мек, успокояващ глас, за да не стимулирате бебето. Опитайте се да не се задържате в стаята, но използвайте времето, за да определите дали има проблем, който трябва да се реши. Проверете дали се случва нещо притеснително като треска, дали бебето е гладно, или има нужда от смяна на пелените.

Предложете малко контролиран комфорт - като например нежно галене на бебето или говорене с успокояващи тонове, докато то се успокои и започне да заспива отново. След това тихо излезте. Плачът не е начинът по който искате вашето бебе да заспи.Разбира се, има начин да сведете до минимум потенциала за сълзи.

Това започва със задаване на последователна рутина за дрямка или време за лягане, която може да включва:

Къпане на вашето бебе

Хранене

Пеене на приспивна песничка

Обърнете внимание и на сигналите за сънливост. Потърсете прозявки или когато вашето бебе започне да търка очите си или да дърпа ушите си. Когато започнете да забелязвате тези действия инстинктивно знаете, че трябва да сложите бебето да спи. Следете за момента, когато започне да се уморява, а не когато бебето е преуморено и превъзбудено.

Ако бебето просто не иска да заспи

Времето за лягане наистина може да бъде трудно за бебетата. Говорете с вашия педиатър, ако проблемите със съня нараснат до степен, в която пречат на вас или на способността на вашето бебе да сте напълно будни през деня.

Като цяло се предполага, че обучението за сън може да започне на възраст от 4 до 6 месеца. Вашето дете в крайна сметка ще преодолее всякакви проблеми и ще се научи да заспива само и да спи продължително през нощта. А това означава, че ще можете да си върнете спокойните нощи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ