Напишете дума/думи за търсене

Самостоятелното обличане помага на детето да развие много умения

Обличането помага на детето да развие фините си двигателни умения, докато се научава да закопчава копчета и ципове.

Самостоятелното слагане и сваляне на дрехите също така развива:

груби двигателни умения, докато стои на един крак, за да обуе чифт панталони

когнитивни умения, докато запомня кои части от дрехите се обличат първо и изгражда търпение и внимание, за да завърши „задачата“.

допълва речника си, тъй като назовава видове дрехи, цветове и размери

осъзнаване на времето и пространството, докато се научава да се облича за определени поводи и метеорологични условия.

Често много малки деца започват да са наясно с дрехите, като дърпат лесни за сваляне неща като чорапи, обувки или шапки. Понякога се опитват да ги облекат отново. Можете да надградите това ранно осъзнаване, като назовете дрехите, които детето ви е съблякло, както и частите на тялото, които се обличат.

Можете да започнете да запознавате вашето дете с обличането, като му дадете ограничен избор на дрехи и ги назовавате, докато ги обличате.

Когато решите, че е време малчуганът наистина да започне да учи това умение, е хубаво да имате дрехи под ръка. Те могат да включват:

-широки панталони с еластична талия

-дрехи с велкро или големи копчета и дупки за копчета

-джъмпери, тениски и бельо със снимки отпред, за да помогнете на детето ви да тренира отпред-отзад

-дрехи, които са лесни и удобни за движение.

Обличането може да включва много стъпки. Ще го разделим на по-малки – например поставяне на бельо, след това тениска, шорти, чорапи и обувки. Можете да определите всяка от стъпките за обличане, в зависимост от уменията и възрастта на вашето дете.

Например, можете да разбиете стъпките за обличане на шорти по следния начин:

обърнете шортите по правилния начин

хванете ги за предната част на талията

прокарайте единия крак през мястото за крака, като същевременно държите панталоните

издърпайте шортите нагоре

Обсъждането на всяка стъпка с детето му помага да знае какво да прави. В ранните етапи простите думи или фрази са подходящи – например „облечи ризата“. Можете да кажете повече с развитието на езика на вашето дете – например „Прокарай ръката си през ръкава“.

Когато то може почти само да се облича (обикновено от три години нагоре), можете да проверите дали разбира стъпките, като попитате: „Кое е първото нещо, което трябва да облечеш?" Ако не може да си спомни, можете да му напомните.

Добър подход е да разделите всяка стъпка на няколко по- малки и да започнете от научаване на последната. След като детето успее да изпълни последната стъпка от задачата, научете го на предпоследната стъпка, след това на втората предпоследна стъпка и така нататък.

Например, когато обличате къси панталони, може да помогнете на детето да ги хване за талията и да прокара краката си през отворите за краката. След това научете детето на последната стъпка – самостоятелно издърпване на шортите до кръста. Голямо предимство на този подход е, че често най-възнаграждаващото нещо в дадена задача е завършванто и – и вашето дете ще стигне до тази награда по-рано, когато успее да направи последната стъпка първо.

Ако детето среща затруднения, може да ви се прииска да му помогнете, но му дайте шанс да се справи само и го окуражавайте, докато се опитва – то ще получи истински тласък на увереността, когато го направи само. Включете се само когато наистина се нуждае от вашата помощ.

Ако можете да бъдете позитивни и подкрепящи, е по-вероятно детето да ви сътрудничи. Така че много похвали ще са от голямо значение, дори ако детето е обуло панталоните си наобратно.

Ето няколко практически съвета, които да ви помогнат.

Печелене на време:

Оставете реалистично време за обличане.

Ако често бързате сутрин, опитайте се да изберете дрехи с детето си предишната вечер.

Когато бързате, оставете детето си да върши лесните задачи и му помагайте с трудните задачи.

Практикувайте обличане, когато вие и вашето дете не бързате или не сте уморени.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Избор на подходящо облекло:

Оставете детето да избере от няколко варианта.

Говорете за времето, когато вие и вашето дете избирате дрехи и го попитайте дали е горещо или студено, вали или слънчево.

Научете детето да различава мръсни и чисти дрехи – например „Мръсните дрехи отиват в коша за пране“. Можеш отново да ги носиш, когато се върнат в чекмеджето.“

Накарайте детето да седне, за да се облича. Много често за децата е по-лесно да се обличат в седнало положение.

Съхранявайте дрехите в чекмеджета и шкафове, до които детето може лесно да стигне. Можете да сложите етикети или снимки на чекмеджетата с дрехи за да опишете облеклото, което е вътре.

Носете дрехи, които имат ясни предни и задни улики – например снимка отпред и етикет на гърба.

Научете дете първо да се съблича - това е по-лесно, отколкото да се облече. Възможността да се съблече само ще повиши увереността му.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ