Напишете дума/думи за търсене

Кога бебето започва да закусва?

СНИМКИ: Pexels

Кога започват бебетата да закусват, какво можем да считаме за здравословна закуска и какви продукти трябва да има в менюто сутрин?



Специалистите смятат, че бебето е готово да бъде захранено с твърди храни в периода между петия и шестия месец след раждането.

От този момент родителите му могат да избират между два подхода: захранване със зеленчуково и плодово пюре или захранване, водено от бебето. При втория вариант продуктите не се пасират, а детето започва да опитва директно парчета храна, като се храни самостоятелно – на столче за хранене и под родителски надзор.

Често срещана заблуда сред родителите е, че скоро след захранването бебето ще премине към консумиране на предимно твърди храни. Истината е, че в повечето случаи децата заместват напълно храненията си едва след годинката, а дотогава можем да говорим по-скоро за опознаване на вкусове, консистенции и комбинации от продукти.

В този ред на мисли най-здравословната закуска за деца под една година винаги е допълнена с желаната порция кърма или адаптирано мляко. Преди тях, то може да опитва различни плодове, бебешки каши, свежи смутита с кисело мляко или пюре с добавени подходящи за възрастта зърнени култури.

Имайте предвид, че именно сутрините са времето, в което е подходящо да въвеждате нови храни и потенциални алергени в бебешкото меню. Така при евентуален проблем ще можете да реагирате навременно и да потърсите педиатъра си в работните часове на деня.

По-голямата част от днешните родители са възпитани в култура на хранене, според която на масата задължително трябва да има хляб или друго тестено изделие. Това всъщност съвсем не е оптималния вариант за здравословна закуска, а детето може да се засити с далеч по-смислени нутриенти от тези, които откриваме в попарата, баничката, кифлата или пирожката.

Разбира се, от това не следва да анатемосаме детските макарони с масло и сирене, нито да си поръсим главата с пепел, ако нямаме време да приготвим друго, освен сандвич с масло и кашкавал.

Тези високовъглехидратни и бедни на витамини и фибри храни обаче, следва да са по-скоро изключение, отколкото правило – особено ако целим създаването на здравословни хранителни навици.

Здравословната закуска е балансирана, разнообразна и минимално преработена. Тя залага повече на качество, отколкото на количество и е нормално да завършва с кърмене или пиене на бебешко мляко с шише или сламка при деца до една годинка. Ако детето вече не пие бебешко мляко, не забравяйте да поддържате хидратацията с редовен прием на вода.

В най-добрия случай закуската на бебетата и малките деца трябва да генерира разнообразие от микро и макронутриенти, спомагащи за доброто здраве и правилното развитие.

Съществуват някои лесни и бързи за приготвяне “класики”, с които винаги можете да осигурите на подрастващото бебе балансирана закуска без специална подготовка.

Ето и 10 идеи за детска закуска, съчетаващи лек и приятен вкус с отлични хранителни качества:

Каша от предварително накиснати и сварени овесени ядки, овкусени с банан и фурми.

Хранително бебешко смути с плодове, кисело мляко и пасирани сурови ядки, предварително въведени в менюто.

Сварена елда с масло и сирене – пасирана или непасирана.

Пълнозърнести бисквити без добавена захар, начупени в пълномаслено кисело мляко и гарнирани с пресни плодове.

Солени яйчени мъфини със сирене, приготвени с брашно от елда, спелта или кокос.

Бебешки омлет със сирене и пасирани зеленчуци – спанак, тиквичка, чушка или друго.

Печени ябълки със стафиди, пасирани и поднесени с козе кисело мляко.

Бебешки палачинки, поднесени с мед, пресни плодове и топъл бебешки чай.

Домашно приготвено мляко с ориз, подсладено с кокосова захар и канела.

Сандвич или принцеса (за по-малките може да е нарязан на кубчета) с яйчен пастет, намачкано авокадо, телешка кайма, айвар или друго по избор.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ