Напишете дума/думи за търсене

Всяко бебе се развива със собствена скорост

5-месечното бебе показва стремителен физически растеж. Ако го поставяте по корем, то ще разперва ръце и крака и извива гръб, а пък когато е по гръб, ще вдига глава и рамене.

То може да дори сяда за момент без помощ. Обградете го с възглавници, за да смекчите възможното падане и бъдете нащрек. Насърчавайте го да играе по корем. Вдигайки глава и гърди, за да вижда играчки или вашето лице, то развива мускулите на врата си и контрола на главата, нужни му за седене. 

То прибавя нови звуци към езиковия си репертоар и сега обича да прави мехурчета с уста. В този възраст е обичайно за бебетата да са очаровани от новооткритите им способности и да се забавляват с тях за известно време. Това е нормален еволюционен процес. Повечето бебета упражняват едно умение до усъвършенстването му преди да преминат към следващо. Да чувате един и същ звук отново и отново може да ви подразни, но учейки се на търпение сега, ще се подготвите за безкрайният низ на "не" и "защо", които ще чувате от бебето след година.

Много скоро яростно ще започне се бори за независимостта си и ще се съпротивлява на опитите ви да го целувате и гушкате. Бебето ви вече вероятно показва повече знаци, че е готово за твърда храна – от намален рефлекс за засукване до висш интерес към храните, които вие и другите хора хапвате.

Сега вие може да превърнете яденето във време за семейството. Заедно с вашия партньор трябва да се опитате поне от време на време да се храните с бебето. То ще се радва да ви гледа как ядете и като резултат може дори да се храни повече. Яденето с вас за него се превръща в трупане на социален опит.

Способността му да взаимодейства с вас, както и с други хора и със заобикалящия го свят расте ежедневно. В този етап то може да започва да играе лесни игри, с които да разбира, че простите действия имат резултати. Може да изпуска предмети само, за да гледа как ги вдигате или как и къде те падат. По добре е да свикнете с непрестанното му бърборене, защото в близките няколко седмици ще бъде придружено от пристъпи на кикотенията.

Бебето ви вижда все по-добре много малки обекти и с лекота проследява местещи се предмети. Докато преди вашето бебе учеше да различава между основните цветове, сега то започва да забелязва и минимални разлики в пастелни цветове. То също така осъзнава откъде идват звукът и ще се обръща бързо към посоката откъдето идва всеки нов шум. Един от най-интересните начини да привлечете вниманието му е да дрънкате с връзка ключове. Камбанките също лесно привличат вниманието му. Бебето ви сега може да ви гледа съсредоточено в устата когато говорите, да се опитва да ви имитира и да издава звуци на съгласни. Много 5-месечни бебета могат да разпознаят собственото си име.

На тази възраст при него има и разрастване на спектъра от чувства. Бебетата не могат да изразяват чувствата си по същия сложен начин, по който възрастните го правят. Те лесно показват кога са ядосани, отегчени, или щастливи, но не могат да изразяват любов или смях в първите няколко месеци. Това започва да се променя сега. През петия месец бебето показва силната си привързаност към вас вдигайки ръце, когато иска да бъде вдигнато и плачейки, когато вие напускате стаята. То също може да ви прегръща и целува. Едва сега то започва да разбира шегата – ще се смее на забавни физиономии или пози и също ще се опитва да ви разсмеете.

За много родители сега започва забавата. Ще усетите как се вдетинявате като правите смешни физиономии и издавате безсмислени звуци, играете пантомима или подражавате.

Всяко бебе е уникално и се развива със собствена скорост. Достига до новите социални етапи, когато му дойде времето. Това просто са напътствия, какви възможности може да достигне бебето ви- ако не сега, то много скоро.

Ако вашето бебе е родено преждевременно, вероятно ще забележите, че то ще има нужда от повече време преди да може да прави същите неща като други деца неговата възраст. Не се безпокойте. Повечето доктори отчитат развитието на преждевременно роденото дете от датата на термина и оценяват уменията му в съответствие с това. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ