Напишете дума/думи за търсене

Готово ли е бебето за захранване?

Детето, което от раждането си се храни с адаптирано мляко, към 4-ия си месец е готово да получи нов вид храна.

В тази възраст при бебето съзрява храносмилателната система, оформя се имунитетът на червата и се нормализира повишената проницаемост на лигавиците. Оформят се механизми, отговарящи за преглъщането и обработването на по-твърда храна. Ако не започнете да захранвате дете на адаптирано мляко към 4-4.5 месеца, е възможно в организма му да се развие дефицитно състояние на витамини и микроелементи, а това ще повлече след себе си различни патологии.

Кога е готово детето за това събитие, може да се определи от неговата възраст и като се вземат предвид следните признаци:

Детето търси повече от обичайното гърдата на мама или млякото в бутилката (не се наяжда);
Теглото на детето е станало двойно от раждането му;
Бебето може да седи при придържане от възрастен, при това държейки главата си уверено и въртейки я на всички страни;
При попадане на твърда храна в бебешката уста рефлексът на избутване с език липсва;
Детето не е боледувало през последните седмици, не са му поставяни и няма да му се поставят ваксини скоро;
Малкото проявява любопитство към храната на родителите си, като гледа в чинията или в устата им, докато дъвчат.


Правила за въвеждане на твърда храна:

Захранването на бебето с твърда храна трябва да е постепенно и внимателно, като се наблюдава за възникване на алергична реакцияВсеки нов продукт трябва да се предлага на бебето само ако то е абсолютно здраво. Противопоказания за захранване са и подготвянето за поставяне на ваксина на малкото, периодът след нея и възстановяването след заболяване на стомашно-чревната система.
Твърдата храна се дава преди кърмата (соковете – след кърмене). Започнете с 5 гр и постепенно (в рамките на две седмици до месец) увеличаване обема до 150 гр. през цялото това време трябва да наблюдаваме внимателно детето.
Когато правите сокове или пюрета вкъщи, трябва да си миете много добре ръцете, съдовете, плодовете.
Храната за бебето трябва да е прясно приготвена. Дори и краткото съхранение на готовия продукт в хладилник влошава качеството му.
Твърдата храна се дава на малкото топла, с лъжичка, детето трябва да е седнало. При едно хранене не трябва да се дават две плътни или 2 течни ястия.
Не се препоръчва да давате един и същи вид храна два пъти на ден.
Трябва да въведете нов вид храна само след като детето свикне с първия – след 10-15 дни.
Най-важното правило при захранването е новите продукти да се въвеждат постепенно и последователно. Новият вид храна се въвежда след като детето напълно се е адаптирало към предишния вид.
При въвеждането на нов продукт трябва да следите внимателно изхожданията на бебето. Ако изхожданията са нормални, на следващия ден може да увеличите количеството твърда храна.
На всеки нов етап от захранването задължително се консултирайте с педиатъра на детето.

С какво да започнете захранването?

По-рано се смяташе, че първият продукт, който трябва да предложите на бебето, е сок, но това не е така.

Кашите и зеленчуците – ето това са всъщност основните продукти за началото на захранването. Ако детето е с по-ниско тегло или с проблеми при изхождането (диария), е най-добре да започнете с каша. И обратното – при наднормено тегло, нормално тегло или склонност към запек – въведете първо зеленчуковото пюре.

Пюре от плодове (обикновено зелена ябълка и круша) е традиционната храна за захранване, която вече десетки години се въвежда първа в храненето на бебето, тъй като то съдържа фибри, които влияят добре на работата на червата, а и децата го ядат с удоволствие. Но някои диетолози и майки отбелязват, че опитвайки първо сладките плодове, дечицата не искат после да ядат зеленчукови пюрета и каши.

Зеленчуковото пюре се въвежда доста трудно. На детето не му е особено лесно да мине от сладкия вкус на майчиното мляко или адаптираната смес към несладкия зеленчук. Трябва да се въоръжите с търпение. Трябва да предлагате на бебето не веднъж, а 10-12 пъти новата храна, и само ако то упорито я отказва, да преминете към друг вид зеленчук.

След като детето е приело един или друг зеленчук, родителите обикновено минават към кашите, като с това допускат огромна грешка! Вероятността детето изобщо да не пожелае да яде зеленчуци след въвеждането на сладка каша е много голяма. Още една грешка допускат майките, когато допълнително подслаждат купешките каши.

Перфектни за първа храна на бебето са тиквичките, броколите, картофите, карфиолът. Важно е първо да предложите един вид зеленчук и 5-7 дни да наблюдавате реакциите на детето. Ако през периода на адаптация не се появи алергия и храносмилателни разстройства, може да въведете нов вид зеленчук, а след това да смесите двата вече въведени. Не трябва да добавяте сол в пюрето, докато детето не свикне с различните вкусове, всичко ще му хареса.

Каши. Важно е да изберете еднокомпонентна, хипоалергенна каша, в чийто състав няма захар, лактоза, глутен (безглутенови): това са елда, царевица, ориз, овес. Най-добре е да е купешка, защото е изключително трудно да приготвите каша от ситно смлени зърна, наситена с всички необходими на детето елементи и витамини. Не подсладявайте кашите! Ще повторим – въвеждането на каша като първа „голяма“ храна се препоръчва за бебета, които са с по-ниско тегло.

Млечни продукти. Ако бебето не страда от непоносимост към белтъка на кравето мляко, на 6-7 месеца може да въведете извара в менюто му. Най-добре си я правете сами, като нагреете кефир на водна баня.

Месно пюре. През 7-ия месец детето е готово за месо. Най-добре за начало му давайте купешко, като започнете с пуешко, заешко, телешко или пилешко.

Сокове и плодове е най-добре да предлагате на детето си по-късно – към 7-8 месец. Най-малко алергенни са крушата и зелената или жълтата ябълка, след което може да въведете кайсии, череши, сливи. След 8-ия месец можете да предложите на бебчето киви и ягода. Ако детето яде извара, добавете плодове в нея, които то понася добре – това си е една добра следобедна закуска.

Риба. Едва в 9-ия месец можете да дадете на детето си рибно ястие. Този продукт се въвежда много внимателно, тъй като е силен алерген. За начало е подходящо да му давате камбала, хек, минтай. На тази възраст може да давате на малкото преди нощния сън кефир или кисело мляко.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ