Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да стерилизираме бебешките шишета след всяко хранене

Независимо дали сте решили да кърмите, или да храните с шише вашето бебе, още от раждането му ще трябва да започнете сериозна хигиенна рутина – това означава стерилизация на всичко, което има досег с устата му.

Млякото не е идеално само за бебето – неговите остатъци са идеалната среда и за развитието и размнижаването на патогенни микроорганизми. Поради тази причина е важно да
спазвате отлична хигиена на бебешките шишенца, накрайници, биберони, частите на помпите за кърма.

Правило номер 1 за защитата на вашето бебе и семейството ви от микробите е да си миете ръцете често и качествено. Това е най-добрият начин да избегнете разнасянето на микроби към вашето бебе, тъй като огромната част от тях се предават именно посредством мръсни ръце.

Насърчавайте всички членове на семейството и гости в дома ви да мият ръцете си често, особено преди да пипат бебето ви. Това правило трябва да е приоритет за всички. Измивайте ръцете си винаги:

След ходене до тоалетна

Преди да приготвяте и пипате храна

Пред хранене

Преди и след смяна на пелените на Вашето бебе

Преди да нахраните бебето

Преди да пипате бебешките залъгалки, шишенца за хранене и други предмети, имащи контакт с устата му

Преди да използвате помпата си за кърма

Ако сте болна (настинка, грип, стомашни проблеми)

След игра с домашни любимци

След работа в градината

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако сте решили да кърмите, вероятно ще имате необходимост да използвате помпа за кърма, с която да изпомпвате излишното мляко и да го съхранявате в специализирани контейнери във фризера.

Друго нещо, което ще ви е необходимо, са подложките за гърди, които предпазват дрехите ви. Нещо важно, което трябва да знаете е, че млякото е идеална хранителна среда за развитието и размножаването на бактерии. По частите на помпата за кърма е възможно да останат остатъци от не добре измито мляко, в които да започне развитието на патогенни микроорганизми.

Много е важно да измивате и търкате добре всички части, както и контейнерите за кърма, след което задължително да ги стерилизирате. В противен случай рискувате да заразите с бактерии и новото мляко, което преминава и има досег с тях, а оттам да прехвърлите бактерии към вашето бебе.

Ако помпата за кърма има гумени тръбички, през които преминава млякото, е важно да стерилизирате и тях, като ги потопите напълно в разтвора. Никога не слагайте мляко в съдове или контейнери, които не са били предварително стерилизирани. Ако използвате пластмасови контейнери за кърма, винаги първо ги стерилизирайте, включително капачките им. Винаги при напълване, надписвайте датата на контейнера, след което незабавно го поставете в хладилник, или фризер.

Ако сте избрали да храните вашето бебе с адаптирано мляко е много важно да стерилизирате всички бебешки шишенца и техните аксесоари преди и след всяка употреба. Уверете се, че всички наслагвания и остатъци от мляко по бутилките и техните накрайници са добре изчистени и измити. Проверявайте вътрешните ръбове на шишенцата, тъй като те са по-трудно достъпни за миене. Винаги помнете, че млякото е идеална хранителна среда за развитието и размножаването на бактерии, поради което е важно да измивате добре всички бебешки принадлежности за хранене и да ги стерилизирате.

След като сте стерилизирали бебешките шишенца и аксесоари – не ги оставяйте да престояват дълги периоди от време преди да ги използвате. Докато стоят отвън е възможно да бъдат замърсени с бактерии отново. 

Когато избирате бебешки шишенца, е добре да изберете такива, чиято форма е максимално опростена и лесна за измиване. Бутилките със сламки и странни форми са най-трудни за почистване и крият най-голям риск от развитие на бактерии.

Никога не съхранявайте мляко, което не е изпито до край. То вече е имало контакт с устата на вашето бебе и в него може да са попаднали бактерии, които в последствие да се размножат вътре. Винаги изхвърляйте всякакви остатъци от кърма и мляко.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ