Напишете дума/думи за търсене

10 факта за близнаците

Близнаците остават една от най-големите генетични загадки. Учените имат теории и определени наблюдения, но много детайли са все още в сферата на непознатото.

1. Кога шансът да се заченат близнаци се увеличава

Генетиката играе роля, но други фактори също увеличават шансовете. Жените, забременели над 30-ата си година, са с по-голяма вероятност да забременеят с близнаци. Височината също е фактор. По-високите жени имат повече инсулиноподобен растежен фактор (IGF), което води до повишена чувствителност на яйчниците. Освен това майките, които кърмят, когато забременеят, имат 9 пъти по-голям шанс да заченат близнаци (дори ако са отбили, но кърмят повече от 20 месеца, имат по-голям шанс за близнаци).

И накрая - диетата. Жените, които консумират млечни продукти, могат да имат до пет пъти по-голяма вероятност да заченат близнаци, отколкото веганите.

2. Много родители се затрудняват да различават новородените еднояйчни близнаци

Ако няма лесен разграничителен фактор (като размер или рождени белези), някои боядисват ноктите на бебетата в идентифициращ цвят, обличат ги в различни дрехи и дори използват аксесоари.

3. Близнаците започват да си комуникират в утробата още от 14-ата седмица

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

4. Времето е всичко

Еднояйчните близнаци са резултат от разделянето на една и съща яйцеклетка след оплождането, но точното време на разделяне на яйцеклетката определя дали близнаците ще имат две отделни или една обща плацента, дали ще са в общ или в два отделни мехура. Най-редки са случаите на близнаци с обща плацента и общ мехур - едва 1 на 200 000 раждания.

5. Единият близнак може да получава повече хранителни вещества от другия

Когато еднояйчните близнаци споделят плацента и единият близнак получава повече хранителни вещества и обем на кръвта, отколкото другия, това може да доведе до т.нар. Т-синдром (Синдром на трансфузия при близнаците). Това може да се случи по всяко време на бременността и може да доведе до смърт на едното, понякога и на двете бебета.

6. Често единственият начин да разберете дали близнаците са разнояйчни, или еднояйчни, е ДНК тестът

Ако са момче/момиче, те са разнояйчни. Ако са с обща плацента или амниотичен сак (околоплодния мехур), те са еднояйчни (освен ако не са имали две плацента, които са се слели, което е възможно). В противен случай ще трябва да изчакате, докато се родят! Въпреки това, разнояйчните близнаци може да изглеждат съвсем еднакво, така че единственият начин да бъдете сигурни е да направите генетичното изследване. Освен за задоволяване на любопитството, тази информация е ключова при някои здравословни проблеми.

7. Еднояйчните близнаци имат почти еднаква ДНК

Еднаква на 99,9%. Имат и почти идентични модели на мозъчните вълни. Но са с различни пръстови и зъбни отпечатъци.

8. Близнаците имат по-голям шанс да са левичари

22% от близнаците са левичари. При останалите деца процентът е едва 10.

9. Бебе може да "изяде" близнака си в утробата

Около 1 на 8 бременности започва с близнаци, като само 1 от 70 действително завършва с раждане на близнаци. Това се дължи на "синдрома на изчезващия близнак", при който едно от бебетата не оцелява. Това обикновено е в ранен етап и ембрионът се абсорбира от тялото на майката или от оцелелия близнак и не предизвиква проблеми през останалата част от бременността.

10. Близнаците могат да имат различни рождени дни

Макар че това е изключително рядко, е възможно единият близнак да се роди дни, седмици или дори месеци преди другия. Настоящият рекорд е на близнаци, родени с 87 дни разлика.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ