Напишете дума/думи за търсене

Хората, които обичат самотата, са най-щастливи и интелигентни

Някога имали ли сте желание да отидете много, много далеч, където няма жива душа, за да сте сами? Ако да, тогава вие сте изключително умни и учените имат обяснение за това.

Вярно ли е, че хората, които обичат самотата, са най-щастливите и интелигентни хора на земята? Учените от Сингапурския университет по мениджмънт и Лондонския университет по икономически и политически науки извършили проучване с цел да открият връзката между мястото, където живеят хората, и удовлетвореността им от живота.

Оказало се, че колкото по-интелигентни са хората, които живеят в големите градове, толкова по-малко щастливи са те. Докато повечето хора се чувстват щастливи, когато са заобиколени от приятели, високоинтелигентните индивиди се чувстват по-удобно, когато са сами. Защо се случва така?

Учените предполагат, че някои от нас се чувстват неудобно в големи общества, защото по време на еволюцията мозъкът ни се е адаптирал да работи в групи от по не повече от 150 човека. Което означава, че колкото по-умен е човек, толкова по-неудобно се чувства сред големите общности от хора.
Тогава защо повечето хора за по-щастливи, когато са сред приятели?

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Приятелството ни прави щастливи, задоволява психологическата ни нужда от привързаност, дава ни усещането, че сме необходими и ни предоставя възможност да споделяме опита си.

Въпреки това ситуацията при високоинтелигентните хора е различна: умните хора се чувстват по-добре сами, а не когато са заобиколени от други – дори, когато става въпрос за добри приятели.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ