Напишете дума/думи за търсене

Капенето на косата започва от 2 до 4 месеца след раждането

Капенето на косата след раждане е общо явление, което може да засегне мнозина жени. Това се нарича телогенно капене на косата и е възможно поради физиологичните промени, които се случват в организма по време на бременността и след раждането.

По време на бременността обикновено има увеличено количество хормони, което може да доведе до по-голяма плътност и обем на косата. Това се дължи на по-дългия жизнен цикъл на космените фоликули и по-ниско ниво на косопад.

След раждането обаче нивата на хормоните в организма се връщат към нормални стойности и това може да предизвика прехода на повечето космени фоликули в фаза на покой (телогенна фаза) и след това капенето на косата. Този процес не се случва веднага и обикновено започва около 2 до 4 месеца след раждането.

Телогенното капене на косата обикновено е временно и в повечето случаи косата се възстановява и влиза в нормален режим на растеж. През времето на капене на косата можете да опитате следните съвети:

Поддържайте здравословен начин на хранене, включително богато на протеини, витамини и минерали.
Избягвайте тегото и натискът върху косата, като например прекалено стягане на плетене или оплитане на косата.
Избягвайте неподходящи химикали, термична обработка и натоварване на косата.


Поддържайте здравословен начин на живот с достатъчно физическа активност и минимално ниво на стрес.
Консултирайте се с вашия лекар или дерматолог, ако се притеснявате за значително капене на косата или ако проблемът продължава да се влошава.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Важно е да се отбележи, че всеки човек е различен и реакцията на косата може да варира от индивид до индивид. Ако сте загрижени относно капенето на вашата коса след раждането, най-добре е да се консултирате със специалист, който да ви даде конкретни съвети и да проследи проблема.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ