Напишете дума/думи за търсене

В каква последователност да въведа плодовете в бебешкото захранване?

Ябълката е подходяща за първия плод, който предлагаме на бебето. Съдържа пектин и органични киселини, които я правят лесно усвоима и подпомагат чрената флора, има много богат витаминен и минерален състав.

Освен това повечето бебета много я харесват на вкус. За съжаление тя е един от плодовете, които поемат най-много пестициди, затова е добра идея да се снабдите с домашни ябълки, ако имате възможност. Също така плодовете трябва да се измиват старателно и да се предлагат само обелени.

Круша

Крушата е богата на органични киселини, които активизират стомашните ензими и улесняват храносмилането. Съдържа много витамини, минерали и растителни фибри. Действа разхлабващо затова не бива да се прекалява с количеството, но пък е отличен помощник при запек.

За да избегнете разхлабващия ефект може да я комбинирате с банан или оризова каша.

7 месеца

Слива

Сливите са с високо съдържание на витамини, минерали и фибри и не предизвикват алергични реакции. Може да бъдат сред първите предлагани плодове. Задържат много пестициди, така че ако имате възможност потърсете домашна реколта или био/органик плодове. Комбинират се чудесно с кисело мляко. Действат разхлабващо!

Кайсия

Кайсиите могат да предизвикат алергична реакция у предразположени деца, затова в началото е добре да се предлагат обелени. Ако бебето има хранителна алергия или фамилна анамнеза за такава, въвеждането на кайсия трябва да се отложи с няколко месеца.

Праскова

Прасковата също е сред плодовете, които могат да предизвикат алергия при чувствителни деца, затова ако подозирате такава или детето е фамилно обременено - може да отложите въвеждането за по-късно. В противен случай може да започнете предлагането на малко количество обелена праскова на 7-месечна възраст.

Благодарение на меката си текстура и сладкия вкус, прасковата е любим плод на много бебета, освен това е лесно смилаема и не натоварва стомаха. Подходяща е за хапване с пръсти. Богата е на витамини, фибри и минерали. Има разхлбващ ефект, затова трябва да се избягва при разстройство.

8-9 месеца

Пъпеш

Пъпешът е богат на витамини, минерални и лесно усвоими захари. Слаб алерген е, има високо съдържание на вода и осигурява хидратация през летния сезон. Не предизвиква колики и запек. Подходящ е за хапване с пръсти след 10-месечна възраст, тъй като рискът от задавяне е минимален.

Боровинка

Боровинките са изключително богати на витамини и антиоксиданти. Слаб алерген са и не дразнят бебешкото стомахче.

Диня

Динята може да бъде предложена след 8-месечна възраст на бебето, като трябва да се има предвид, че поради високото съдържание на захар в нея, може да се засили ферментацията в червата и да се образуват газове. При деца с много силни колики, въвеждането ѝ може да се отложи с няколко месеца. Може да се предложи под формата на сок или за хапване с ръчичка, нарязана на малки парченца.

Грозде

Грозде може да предложите още на 8-9 месеца, но под формата сок или нарязано на ситно. Поради опасност от задавяне, цели зърна не бива да се предлагат преди навършване на 2-годишна възраст. Може да предизвика киселини или колики при деца с чувствително стомахче. Действа разхлбващо. Не предизвиква сериозни алергични реакции.

Череши

Обелени и термично обработени може да се предлагат много скоро след началото на захранването, а сурови след навършване на 8 месеца. Задържат много пестициди, затова купувайте от сигурен източник, измивайте добре или накисвайте за 30 минути.

10-12 месеца

Киви

Рядко може да предизвика алергична реакция, но киселините може да раздразнят нежното бебешко стомахче. Богато е на фибри и има разхлабващ ефект. С много добър витаминен състав. Семките не са проблем след 10-месечна възраст. При алергични деца въвеждането може да се отложи след навършване на 12 месеца.

Дюля

Дюлята е много слаб алерген и отлично средство против разстройство, тъй като действа запичащо. Няма богат витаминен състав, но съдържа пектин, който е полезен за храносмилането. Предлага се само след термична обработка.

12-18 месеца

Портокал

Силната киселинност дразни стомаха, затова е задължително въвеждането му да стане след навършване на 12 месеца. Освен това са възможни и алергични прояви.

Може да се въведе под формата на сок, разреден с вода или смесен с други плодове, като първоначално количеството е не повече от 20 мл, а след това не бива да надвишава 80 мл дневно. Добре е да се дава след хранене или заедно с друга храна (например по време на закуска), тъй като на гладно дразни стомахчето.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ананас

Подобно на цитрусите е с висока киселинност, което налага въвеждането му да стане след навършване на 1 година. Възможни са алергични реакции. Има много добър витаминен състав и е лесно усвоим.

Смокини

Смокините са слаб алерген и имат отличен витаминен и минерален състав, поради което може да бъдат предложени пресни след навършване на 12 месеца. Сушени обаче не се препоръчват преди 3-годишна възраст поради опасност от задяване и високо съдържание на захар.

Малини, къпини

Въвеждат се след навършване на 12 месеца заради алергенния си потенциал. Може да предизвикат хранителна непоносимост или да раздразнят бебешкото стомахче.

Нар

Под формата на сок или пюре може да бъде предложен около 12-ия месец, но като плод малко по-късно поради опасност от задавяне. Слаб алерген е и не дразни стомаха.

След 24 месеца

Ягоди

В различните схеми ягодите се препоръчват на различна възраст, като тя варира от 12 до 36 месеца. При деца с наследствена обремененост за алергични заболявания е удачно да се изчака минимум до 24 месеца. Започнете с половин ягода, като постепенно увеличавате количеството. Най-честите симптоми на алергична реакция са обрив, стомашно разстройство, колики.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ