Напишете дума/думи за търсене

Депресия при детето - как да я разпознаем?

Симптомите на депресия при деца и подрастващи могат да включват чувство на безнадеждност, безполезност, вина, тъга и чест и продължителен плач, липса на интерес към обичайните дейности.

А също така и скука, социална изолация, гняв или враждебност, физически оплаквания като главоболие или болки в корема, слаби резултати в училище, ниско самочувствие, саморазрушително поведение и мисли за самоубийство.

Депресията е състояние, при което детето изпитва болезнено чувство на тъга или рязък спад на настроението, което пречи на обучението, социалните контакти в училище, заниманието с извънкласни дейности, общуването с близките и с родителите.

Много деца се чувстват тъжни и потиснати, но за кратки периоди от време и това е нормално, за разлика от депресията, която може да трае седмици, месеци или години. Симптомите включват безнадеждност, вина, раздразнителност и липса на интерес към обичайните дейности. Събития в живота, които са травмиращи за детската психика - като развод, загуба на родител, смърт на близък роднина, приятел или домашен любимец могат да предизвикат депресия при деца и юноши. Депресивното разстройство може да има наследствен характер, но е вероятно да се появи и в семейства, в които липсва фамилна анамнеза и никой преди детето не е страдал от депресия.


Много често може да няма ясна причина за отключването й при деца и юноши и да липсва конкретно драматично събитие, което да я е предизвикало. Депресивното разстройство е често срещано, но и сериозно заболяване, което обикновено не изчезва без лечение. Консултиране със специалист и/или лечението с лекарства - антидепресанти може да излекува успешно депресията при повечето деца.
Симптомите не са еднакви при всички малчугани и имат различна степен на проява. При някои се наблюдава чувство на тъга и спад на настроението, докато при други може преобладаващите симптоми да са гняв и враждебност. Често депресираните деца губят интерес към обичайните си дейности, изпадат в социална изолация, не желаят да имат контакт с други деца и не се справят в училище. Може да проявяват агресия в училище, поведението им да стане проблемно или да се държат зле към родителите си и близките хора в семейството.

По-малките деца могат да имат натрапчиви мисли, че има опасност родителите им да умрат или да ги оставят. Децата, които навлизат в тинейджърска възраст, могат да прибегнат до употреба на алкохол, цигари, наркотици или медикаменти, като израз на депресията и желание да се справят с проблемите. Най-сериозният проблем при малчуганите, страдащи от депресия, е желанието за самоубийство и опитите за самонараняване. Ако детето има суицидни мисли - желание за самоубийство, е важно да получи специализирана помощ своевременно и незабавно. Лечението с антидепресанти и с психотерапия помага на повечето малчугани да се справят с проблема и да се почувстват добре.

Фамилна анамнеза за болни от депресия в семейството, родители с депресия, лоши социални и битови условия на живот, трудна житейска ситуация като развод, преживяна тежка загуба, употреба на наркотици и алкохол.


Започването на своевременно лечение при деца, страдащи от депресия, помага за по-бързото възстановяване и справяне със състоянието. Необходими са взаимни усилия. Здравословното и редовно хранене, редовните физически упражнения, редуцирането на стреса, създаването на благоприятна и уютна семейна среда, разговорите в семейството могат да помогнат на детето да се справи по- бързо и лесно с депресията. Подкрепата от родителите е изключително важна за детето. Разговаряйте с малчугана, контактувайте, играйте заедно и му казвайте, че го обичате.
Ако детето има някакви симптоми на депресия или се държи странно за период по-дълъг от няколко седмици, е необходимо да се консултирате с лекар. 

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ