Напишете дума/думи за търсене

Какви нежелани реакции да очакваме след ваксинация на детето?

Няма родител, който да не се тревожи от поставянето на първите ваксини след изписване от родилното. Всяка майка се притеснява как бебето й ще понесе това неприятно преживяване - дали ще вдигне температура или ще е неспокойно? Кое е нормално и кое - не съвсем.

За да ви бъде по-лесно и спокойно в този процес, представяме някои чести нежелани реакции при ваксинация, които могат да възникнат при бебета и малки деца до петгодишна възраст:

След ваксинация, бебето може да плаче за известно време.
Реакции на мястото на инжектирането включват подуване, болка, зачервяване или появата на малка твърда бучка. (наблюдава се при 10% от ваксинираните). Реакцията обикновено трае от два до три дни и не е необходимо специално третиране.
системи реакции - главоболие, отпадналост, липса на апетит, чувство на дискомфорт. При живите ваксини (морбили-паротит-рубеола, орална полиомиелитна ваксина) системните реакции произтичат от т.нар. ваксинална вирусна инфекция.
Някой бебета и деца вдигат температура над 37,5 ° C.


Ако бебето има висока температура:
- уверете се, че бебето не е навлечено с много дрехи
- давайте повече течности
- дайте на дете(бебето) парацетамол за понижаване на температурата, раздразнителността и общия дискомфорт (включително болката на мястото на инжекция) след ваксинация.
При температура 39-40 ° C, която не можете да свалите, трябва да потърсите лекар. По принцип високата температура показва, че тялото реагира на ваксината, въпреки че липсата на температура не означава, че тялото не реагира. Реакцията на всеки организъм е индивидуална.

Нежелани реакции след ваксина за морбили, паротит и рубеола:
Тази ваксина е съставена от три различни ваксини (морбили, паротит и рубеола) и всяка една от тях може да предизвика реакции по различно време след поставянето.

От 6-тия до 10-ия ден, морбили ваксината започва да работи и може предизвика висока Т, морбили обрив, и загуба на апетит.
От 2 до 3 седмици след инжектирането, ваксината против заушка може да предизвика грипоподобни симптоми при някои деца (повишена температура и подуване на лимфните възли).
Ваксината против Рубеола може да предизвика обрив и евентуално леко повишаване на температурата 12 - 14 дни след инжектирането, но обрив макар и рядко може да се появи до шест седмици по-късно.
НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ (НРВ) и ПЕРИОД НА ТЯХНОТО ПРОЯВЯВАНЕ

Според методичното указание за надзор върху нежеланите реакции след ваксинация, те се класифицират на:

Сериозни - тук се отнася всяко отклонение в здравния статус на ваксинираното лице, възникнало в рамките на един месец след имунизацията и довело до спешна помощ, хоспитализация, инвалидизиране, или причинило смърт до един месец след ваксинирането;

Други, които не са сериозни - тук спада всяко друго отклонение в здравния статус на ваксинираното лице, възникнало в рамките на един месец след имунизацията и завършило с оздравяване, без да се налага болнична помощ и не е регистриран смъртен изход или инвалидизация.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Имунизациите, които са задължителни за децата до 18-годишна възраст и които се поемат изцяло от НЗОК, притесняват мнозина родители, които се опасяват, че детето им задължително ще е неспокойно след поставянето на ваксината, ще вдигне температура или дори ще изпадне в гърчове.

Това наистина е възможно да се случи, но изключително рядко, а ползите от ваксините са доказани. Ето какво е важно да знаете в тази връзка и от какви сериозни болести могат да предпазят детето ви:

1. Съществуват ваксини против най-различни болести, като за бебетата особено опасна болест е коклюш и тетанус. При втория вариант смъртността при новородените е около 90 %. Това са абсолютно задължителни ваксини, които се слагат в една доза, предпазваща и от дифтерия и се правят на 3 приема.

Ваксината е известна като ДТК - от дифтерия, тетанус и коклюш, но през последните години се налага петкомпонентната ваксина, която освен от ДТК предпазва и от хемофилус инфлуенце тип Б и полиомиелит.

2. Сред първите ваксинации, които се правят на новородените, е тази против хепатит В, болест която уврежда сериозно черния дроб.

3. След 1-вата година на детето се прави имунизация против морбили, рубеола и паротит и реваксинация срещу ДТК и полиомиелит. Морбили и рубеолата са вид шарки, които в по-ранна възраст протичат без особени усложнения, но могат да бъдат много опасни, ако се преболедуват в по-късна възраст. Понякога водят и до смърт.

4. На децата се прави ваксинация и срещу заушка, която ако бъде преболедувана от момчетата, може да ги направи безплодни като мъже. Също така може да доведе до артрит, енцефалит, глухота и друхо сериозни увреждания.

5. Съществуват и ваксини срещу менингит, менингококов менингит, ротавирусна инфекция, грип, хепатит А и др.

6. Независимо каква имунизация предстои на бебето или на детето, трябва да сте сигурни, че то е здраво. За да не се зачерви мястото около убождането, можете да поставите компрес с риванол и да не къпете детето в деня на ваксинацията.

При малките деца много педиатри препоръчват профилактичен еднократен прием на парацетамол, за да се избегне възможно вдигане на температура. Така или иначе, повечето деца преминават през ваксинациите без каквито и да е нежелани реакции.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ