Напишете дума/думи за търсене

Как да направите детската кухня още по-атрактивна за детето

Източник: Pexels

Кухните играчки са сред любимите на децата – те обожават да повтарят действията на възрастните и ако вие самите прекарвате много време в готвене, твърде вероятно е вашите малчугани също да играят често със своята детска кухня. Но както всичко останало, и тази игра може бързо да им омръзне. Децата рано или късно осъзнават, че пластмасовите зеленчуци не са истински и губят интерес към играта. Други просто не намират приятен за себе си начин да се забавляват с котлоните и тенджерите.

Но умните родители знаят как да върнат интереса на детето, за да продължи да използва играчката си и да се учи на практични умения. Ето няколко идеи как да „подобрите“ детската кухня, за да иска детето отново да "готви".

Черна дъска на гърба

Използвайте гърба на детската кухня – сложете хартия или боядисайте с боя, която да превърне плоскостта в черна дъска. Възможността да „претворява“ кухнята си по свой начин може да допадне на детето и да провокира въображението му задълго.

Използвайте тесто за игра

Тесто за игра, пластилин, кинетичен пясък – безопасните пластични вещества в детската кухня я правят истински привлекателна. Може дори да омесите заедно с детето истинско солено тесто за игри. Малчуганът може да приготвя „истински“ бисквитки, пици и ястия, които да моделира по свой вкус, а със соленото тесто може и да оцветява създадените от него формички, когато изсъхнат. Тази игра обикновено се харесва на артистичните хлапета, които обичат да творят.

Сложете безопасни продукти

Във всяка кухня могат да се намерят истински продукти, които безопасно да се включат и в детската кухня. Огледайте се и съберете например декоративни тикви, цели орехи, консерви. Децата ще се радват да „готвят“ и обикновени бисквити, солети, царевични пръчици и зърнени закуски. На по-големите може да предоставите ориз, леща, боб или пакетчета чай.

Можее също да предложите други предмети, които въображението на детето да превърне в храна – например сухи цветя, дървени яйца, шишарки, жълъди, капачки и др.

Предложете истински прибори и съдове

За да готви точно като мама и тате, детето може да предпочете в кухнята си да има истински прибори и съдове. Огледайте с какво разполагате и отделете няколко безопасни неща за него. Това могат да бъдат малка тенджера или канче с капак, форма за мъфини, дървена лъжица, малка пластмасова бутилка, кутия за храна, дъска за рязане, малък тиган за палачинки, лъжички и вилички. Възможността да се докосва до нещата, които самите вие използвате, ще привлече детето и ще направи детската му кухня много по-привлекателна.

  • Ключови думи: