Напишете дума/думи за търсене

Детето стъпва на пръсти. Притеснително ли е?

Стъпването на пръсти при прохождане е често срещано явление при малки деца. За мнозина родители това може да предизвика загриженост и въпроси. И е напълно нормално!

Въпреки че в повечето случаи стъпването на пръсти при прохождане е нормално поведение, има ситуации, при когато може да се изисква внимание и наблюдение. 

Причини за стъпване на пръсти при прохождане:

Развиващи се нервни връзки

През първите години на живота нервната система на детето се развива и расте. Понякога стъпването на пръсти при прохождане е резултат от това развитие и изграждане на нервните връзки.

Навик

Някои деца стъпват на пръсти, защото са развили навик или рефлекс, който се е запазил от ранните им опити с прохождането. Това може да бъде преодолявано чрез осъзнато усилие и подходяща стимулация.

Потребност от баланс

Децата, които стъпват на пръсти, понякога се нуждаят от допълнителен баланс и стабилност при движение. Това може да бъде реакция на тяхната несигурност или непълно развитие на мускулатурата и координацията.

Мускулни проблеми

В редки случаи, стъпването на пръсти може да бъде свързано с мускулни проблеми като дисбаланс или слабост в някои от мускулите, отговорни за движението на краката и стъпалата. Тези проблеми обикновено изискват професионална оценка и лечение.

Ето някои съвети за родителите:

Наблюдавайте детето: Важно е да наблюдавате как детето се движи и стъпва на пръсти. Ако стъпването на пръсти при прохождане става само от време на време и не причинява дискомфорт или проблеми в поведението на малчугана, вероятно няма основание за безпокойство.

Обърнете се към специалист:

Ако стъпването на пръсти е често, продължава за дълъг период или се съчетава с други забележителни симптоми, е добре да се консултирате с педиатър или специалист по развитие на детето. Той ще може да даде подходяща оценка и да ви насочи към подходящо лечение или терапия, ако е необходимо.

Стимулирайте правилното стъпване

Подкрепете детето да стъпва правилно, като го насърчавате да използва цялото ходило и пръстите при прохождане. Можете да го правите чрез игри и упражнения, които подпомагат координацията и баланса на стъпалата.

Бъдете търпеливи

Помнете, че стъпването на пръсти при прохождане е обикновено фаза в развитието на децата и може да се премине с времето. Важно е да бъдете търпеливи и да не притискате детето да променя поведението си, особено ако не се съчетава със значителни затруднения.


В повечето случаи стъпването на пръсти при прохождане е нормално поведение при децата и преминава с времето. Въпреки това, ако сте притеснени, винаги е добре да се консултирате със специалист, за да получите професионално мнение. Ако стъпването на пръсти е продължително, често се появява и се съчетава с други проблеми, е препоръчително да се консултирате с ортопед.

Ето някои ситуации, в които е добре да потърсите мнението на специалист:

Ако детето продължава да стъпва на пръсти след втората година на живота без явни подобрения. Обикновено децата развиват правилното стъпване до около 2-3 годишна възраст.

Ако стъпването на пръсти се съчетава със значителна болка, дискомфорт или затруднения при движение.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
Ако стъпването на пръсти е едностранно (засяга само един крак) или асиметрично (детето предпочита да стъпва на пръсти с един крак повече от другия).

Ако има други проблеми с мускулатурата или координацията, които са свързани със стъпването на пръсти.

Ако сте получили препоръка от педиатър или друг здравен специалист да потърсите мнението на ортопед.

Ортопедът ще проведе детайлен преглед и оценка на детето, ще разгледа неговата мускулна система, стави и движения, за да определи причината за стъпването на пръсти. След това, ако е необходимо, може да предложи подходящи терапевтични или рехабилитационни мерки, като физиотерапия или други подпомагащи методи.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ