Напишете дума/думи за търсене

На колко месеца е най-добре да започне захранването?

Захранването на бебето с твърда храна е вълнуващо събитие. Повечето педиатри съветват то да започне между 4 и 6 месеца, но всичко зависи от вашето бебе и кога то е готово.

Кърмачетата все още нямат физическите умения и храносмилателната им система просто не е готова за твърди храни, докато не станат на 4 месеца. Колкото по-рано бебето се захрани, толкова по-вероятно е то да бъде податливо на хранителни алергии в по-късен етап от неговото развитие и да има по-голям риск от затлъстяване.

Децата на 4 месеца също така не са достатъчно координирани, за да могат безопасно да поглъщат твърди храни. Най-доброто време за въвеждането им е, когато бебето ви е развило уменията, необходими за хранене. Ако кърмите, лекарите препоръчват да чакате, докато детето ви навърши 6 месеца.

Но то може да е готово за твърди вещества по-рано от това. В началото твърдите храни просто ще бъдат добавка към основния източник на хранене на вашето дете - майчиното или адаптирано мляко. Те трябва да бъдат основен източник на хранене до 1-годишна възраст. Така че няма нужда да се притеснявате, ако все още не сте започнали със захранването. Важно е да определите дали бебето ви е готово за твърди вещества, преди да ги въведете. To ще ви даде ясни знаци. Но все пак кога е най-точното време? Ето някои признаци:

Вашето бебе трябва да може да държи главата си в стабилно изправена позиция.
Да стои седнало и да е в състояние да седне в столчето за хранене, за да поглъща добре.
Загубата на "екструзионния рефлекс". Този естествен рефлекс, който предпазва децата от задушаване на чужди предмети. Също така ги кара да изтласкват храната от устата си. Устата и езикът на вашето бебе се развиват в синхрон с храносмилателната система. За да започне твърди храни, то трябва да може да премества храната към гърлото си и да я поглъща, вместо да използва езика си, за да я изтласка от устата си.


Значително увеличение на теглото. То може да е готово да яде твърди храни, ако е удвоило теглото от раждането си и е на поне 4 месеца.
Любопитство към храната. Вашето бебе може да започне да се оглежда или да иска да хване вашата храна или може да отвори устата си, ако му предложите лъжица.
Готово е да дъвче.

Бебето се нуждае да се фокусира, за да яде, затова започнете с рутинна работа, когато измивате ръцете му, успокоявайте го, а след това го сложете да яде.

Изключете телевизора и всяка силна музика. Това ще помогне на вашето бебе да осъзнае, че предстои да яде и да се научи да разпознава кога се е нахранило. Ако имате семейна анамнеза за хранителни алергии, уведомете педиатъра. Децата са изложени на по-висок риск от развитие на хранителни алергии, ако един или повече близки членове на семейството имат алергии или свързани с алергии състояния, като хранителни алергии, екзема или астма. В този случай може да помислите да изчакате до 6 или 7 месеца, преди да започнете твърди вещества. Позволяването на храносмилателната система на бебето ви да узрее допълнително може да помогне за намаляване на шансовете му за развитие на хранителни алергии.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Може да поискате да изчакате малко по-дълго от обикновено, ако бебето ви е родено преждевременно. Недоносените често се нуждаят от повече време, за да овладеят модела на всмукване и вдишване, необходим за обработката на твърди храни. Плодови сокове не се препоръчват. Няма полза от предлагането на сок, дори при по-големи бебета. Той може създаде чувство за ситост (оставяйки малко място за по-хранителни храни), да стимулира затлъстяването, да причини диария и дори да изложи бебето на повишен риск за кариеси, когато зъбите започнат да избиват.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ