Напишете дума/думи за търсене

През първата година сънят на бебето преминава през различни етапи

Първата година от живота на бебето е изпълнена с голям брой важни събития. Може да отнеме известно време на родителите, да се приспособят към рутината на съня и да се научат как да помогнат на детето си да получава здравословно количество почивка.

Естествено е да имате въпроси за това какво се счита за нормални навици за сън и какви промени могат да настъпят през първите 12 месеца от живота на вашето дете.
От колко сън се нуждаят бебетата? Има препоръки, по които да се водим, но както знаем децата са различни и не могат да бъдат поставяни в рамка. Сънят през първата година от живота на бебето преминава през различни етапи, бързо ще се променят необходимите часове и продължителността на периодите на почивка през деня и нощта.

Така например:

0 до 3 месеца: Нормално е новородените да прекарват 14 до 17 часа в сън за 24 часа, разделени на по-кратки периоди, за да се приспособят към храненето и другите си нужди.

3 до 6 месеца: Ежедневната нужда от сън на бебето намалява до 12 до 15 часа. По това време сънят също започва да се консолидира в по-дълги периоди, тъй като бебетата могат да издържат по-дълго без хранене. Някъде през този период повечето бебета започват да спят през нощта, въпреки че има изключения от правилото.

6 до 12 месеца: От 6 месеца нататък бебетата спят през нощта. Въпреки това, други проблеми като никнене на зъби, скокове в растежа, заболявания или регресия на съня могат да започнат да водят до нощни събуждания. Родителите могат да изберат да използват по-специфични стратегии за обучение на сън, ако бебетo им не спи през нощта на този етап.

Сънят е от съществено значение за човешкото развитие. По време на сън мозъкът изпитва интензивна активност, изграждайки основите за това как учим и растем, включително развитието на нашето поведение, емоции и имунна система.

Вашето бебе обикновено ще ви уведоми, че е готово да заспи, като плаче, прозява се или търка очите си. Можете да използвате тези знаци, за да установите график, който работи за него. Същото така има някой похвати с, които да му помогнете да заспи и да спи по-дълго.

Създаването на последователна рутина е от ключово значение, за да помогнете на вашето бебе да се научи да спи през нощта. През първите няколко месеца графикът на съня на вашето бебе до голяма степен ще бъде продиктуван от начина му на хранене. Въпреки това, докато растат, те ще могат да будуват все по-дълго между храненията. В този момент можете да започнете да се придържате към график ден и нощ.
За да помогнете на вашето бебе да установи здравословен ритъм на съня започнете, като се уверите, че бебето ви получава много дневна светлина и стимулация през деня. Докато малките бебета се нуждаят от няколко дрямки през деня, можете да експериментирате, за да намерите график за дрямка, който кара бебето ви да се уморява достатъчно, за да заспи през нощта, без да е преуморено. Преди лягане се опитайте да създадете успокояваща атмосфера и изпълнявайте една и съща рутина преди лягане всяка вечер.
Важна част от развитието на здравословни навици за сън на вашето бебе включва обучението му да заспива самостоятелно. Много бебета намират за успокояващо да ги люлеят или гушкат, но най-добре е да сложите бебето си в леглото, преди да заспи. По този начин то ще бъде по-малко тревожно, ако се събуди през нощта, а вие не сте там, и е по-вероятно да заспи отново, без да се нуждае от вашата помощ.
Всяко бебе е различно, така че не се притеснявайте, ако вашето не спазва всички правила. Въпреки че е нормално новородените да се събуждат няколко пъти през нощта, не се колебайте да говорите с вашия педиатър, ако имате въпроси относно моделите на сън на своето дете.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Ако бебето ви се събуди с плач и не заспи отново след няколко минути, може да е гладно, да се чувства неудобно или да се нуждае от смяна на пелените. Бързо и тихо се погрижете за неговите нужди, като използвате приглушена светлина. Можете да успокоите тревожно бебе, като го потупате или кажете няколко успокояващи думи, но се опитайте да не го изваждате от креватчето, освен ако не е наложително.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ