Напишете дума/думи за търсене

Защо поставянето по корем е толкова важно за бебето?

Експертите подчертават, че трябва бебето да е по гръб, когато го приспивате, затова може да ви звучи изненадващо, че е важно да прекарва известно време обърнато по корем.

Въпреки че изглежда, че тези препоръки си противоречат, има важна разлика. Поставянето на бебето по корем е предназначено за моментите, в които то е будно. Трябва да продължите да приспивате бебето си по гръб, за да намалите риска от синдрома на внезапната детска смърт.

Защо поставянето по корем е толкова важно за бебето?

Една от причините, поради които поставянето на бебето по корем е важно, е предотвратяване на развиването на синдром на плоската глава. Въпреки че обикновено е временно, това състояние, наречено позиционна плагиоцефалия, може да бъде предотвратено и лекувано, като помогнете на детето да прекарва по-малко време в една и съща позиция по гръб и повече време по коремче, когато е будно.

Когато бебетата прекарват недостатъчно време по корем, това може да доведе до известно забавяне във важни етапи от двигателното развитие - като обръщане, седене и пълзене.

За щастие, когато децата навършат 2-3 годинки, всички тези "закъснения" изчезват, така че е по-подходящо да ги назовем като леки препятствия в развитието, а не като истинско забавяне. И все пак, ако искате да избегнете тези препятствия, може да опитате да поставяте бебето по корем за определено време през деня.

Колко време е препоръчително да прекарва бебето по корем?

Можете да започнете да слагате бебето по корем още веднага щом се приберете у дома, но за по-кратки периоди. Постепенно може да увеличавате до две или три сесии на ден за 3 до 5 минути. С напредването на възрастта бебето може да прекарва и повече време обърнато по коремче.

Ето някои полезни съвети:

Започнете с по-кратки периоди - от половин минута в началото до 3 минути на ден, докато свикне и мускулите му укрепнат.
Легнете по гръб и поставете бебето по корем върху гърдите си.
Поставете го по корем върху килимче за игра сред подходящи за възрастта му играчки. Заниманието ще е особено забавно и стимулиращо за бебето, ако то вече има известна сила в горната част на тялото, за да се опитва да достигне до играчките и да играе с тях.
Подложете под гърдите на бебето мека възглавничка или навита кърпа. Бъдете внимателни и се уверите, че поставеният обект не пречи на способността на бебето да диша.
Внимателно правете масаж на бебето, докато е по гръб, като използвате одобрено от педиатъра ви масло. Това е много полезно за двигателното развитие на децата, които наистина не обичат да бъдат слагани по корем.

Какво трябва да знаете?

Американската академия по педиатрия твърди, че ежедневното прекарване на време по корем може да помогне да се избегне развитието на позиционна плагиоцефалия и да подобри двигателното развитие на бебето.
Обикновено можете да започнете спокойно да поставяте бебето по корем, когато е на около два месеца и е в състояние да повдигне главичката си. Преди това, въпреки че е добре да сложите бебето по корем, докато е будно и е под наблюдение, ако не повдига и не движи главичката си много, тогава наистина не е дошло още време за обръщане по коремче.
Ако бебето ви наистина не обича да бъде поставяно по корем, изчакайте няколко седмици и опитайте отново. Можете също така да предприемете други стъпки, за да не бъде главата на бебето постоянно в една и съща позиция – редовни масажи, използване на бебешка количка през деня и други.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ