Напишете дума/думи за търсене

Прекомерната стерилност действа неблагоприятно на детския имунитет

Имунитетът се развива с възрастта. Още вътреутробно бебето започва да го развива. След раждането си то има вроден имунитет, а след срещата си с околния свят и първите инфекции, започва развитието на придобития такъв.

Важно е как е родено бебето, дали е кърмено, средата, в която се отглежда, както и с какво се храни. Добрият имунитет идва с добрата грижа за него! Общо казано той е защитата на организма – съвкупност от клетки, тъкани, органи. Те се стремят да защитят организма и да поддържат равновесие – хомеостаза. Имунната система се нуждае от множество специфични микронутриенти, включително витамини A, D, C, E, B6 и B12, фолат, цинк, желязо, мед и селен, които играят жизненоважна роля на всеки етап от имунния отговор.

Адекватните количества от хранителни нутриенти са от съществено значение за осигуряване на правилното функциониране на имунните клетки и физическите бариери. Въпреки това, дневният прием на микроелементи необходим за поддържане на имунната функция, може да бъде по-висок от настоящите препоръчителни хранителни добавки. При инфекция нуждата от микроелементи винаги е повишена.

Зеленчуците са източник на витамини, минерали и антиоксиданти, които са от съществено значение за поддържане на имунната система. Витамин С е мощен антиоксидант, който предпазва всички клетки от увреждане. Витамин А играе главна роля в развитието и поддържането на Т и В лимфоцитите. Витамин Е предпазва имунните клетки от свободни радикали.

Плодове, богати на витамин C, са портокал, грейпфрут, мандарини, ягоди, киви, райска ябълка, банани, ананас, нар, круши.

Ананасът, освен че е богат на витамин C, е и антиоксидант и има противовъзпалителен ефект.

Райската ябълка е плод , който е богат на витамин А и спомага за засилване на имунната функция, поддържане на доброто зрение, както и за здравето на сърцето и правилното функциониране на бъбреците.

А от зеленчуците, богати на витамин С, дори повече от портокалите, са чушките. За да си набавим необходимата доза Витамин C от портокала, трябва да консумираме поне 2-3бр. дневно.

Плодовете е добре да се консумират цели, а не под формата на сок и фреш, защото освен витамините, така се приемат и фибрите.

За да бъде един имунитет добър, е необходимо:

Достатъчно покой и сън – детският организъм възстановява съпротивителните си сили, докато е в покой. Спрямо възрастта на детето се определят и нуждите от сън, обичайно те са между 9-12 часа за денонощие.
Достатъчно физическа активност – чести разходки на открито, в планината, сред природата.
Средата на живот на детето влияе на имунитета – колкото по-стресирано и неспокойно е едно дете, толкова по-често боледува. Стресът въздейства върху нивата на кортизол и адреналин, а повишените им нива действат зле на имунитета.
Прекомерната стерилност също действа неблагоприятно на имунитета.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Закаляването е от съществена роля за добрия имунитет – разходки навън, въздушни бани, водни бани – с обтривания, постепенно сваляте градусите до 28 за няколко месеца, ходене боси през лятото.
Прием на достатъчно вода.
От съществено значение е и разнообразното, балансирано и здравословно хранене – достатъчно прием на протеини, минерали, витамини. Зимно време организмът има повишен риск от развитие на заболявания, затова е от съществено значение да се храним с повече цитрусови плодове, които са богати на витамин С.
Винаги предлагайте на децата си плодове и зеленчуци, консумирайте и вие, бъдете им за пример!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ